White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Eluveitie – Ategnatos

Eluveitie
Ategnatos
Release datum: 05-04-201

De Zwitserse formatie is weer terug met een splinternieuw album. Ze keren weer terug met hun muziek geïnspireerd door verschillende mythologieën. In 2002 zijn ze begonnen met een potje folk metal voor ons te maken en dit nieuwe album Ategnatos is hun 8e full-lenght album. Ategnatos staat voor wedergeboorte. De band had ons in de loop van de maanden al een voorproefje aan dit album gegeven door middel van de 3 singles. Dit nieuwe album word uitgebracht door Nuclear Blast.

Het album bestaat uit 16 nummers die bij elkaar genoeg zijn voor een plaat van één uur. Dat het Eluveitie is herken je meteen bij de eerste noten die worden gespeeld. Het album begint met hun titeltrack ”Ategnatos”. Het nummer is typisch wat we van hun gewend zijn namelijk folk gemixt met (melodic) death metal. Op dit eerste nummer is de zanger Chrigel Glanzmann voornamelijk aan het bod en valt er amper wat te horen van hun zangeres Fabienne Erni. Je hoort de invloed van Chrigel binnen de band duidelijk terug op de meeste nummers. Ondanks dat het album Ategnatos staat voor wedergeboorte klinken diverse nummers al naar materiaal wat we al eerder hebben gehoord. Bij het nummer ”Raven Hill” komt er eindelijk wat nieuws tevoorschijn. In dit nummer komt de zangeres Fabienne meer naar voren vergeleken met de rest.

Sinds het nummer ”Raven Hill” gaat de cd meer een andere kant op. De zangeres krijgt meer ruimte om haar talenten te laten zien. Fabienne laat ons zien dat ze overduidelijk een aanwinst is voor de band. Ze zingt een nieuw leven in de band en zorgt voor iets verfrissends. Het album is zeker een album dat wat later opgang komt en waarin een groot verschil zit tussen de diverse nummers qua kwaliteit. Op sommige punten lijkt het hier en daar een beetje afgerafeld wat erg zonde is. Desondanks zitten er ook knallers tussen die bewijzen dat ze nog steeds goede muziek produceren. Wat tussen de nummers zorgt voor afwisseling zijn de stukken waar alleen maar instrumenten voorkomen op een typische volkse manier waardoor het voor rust zorgt tussen de nummers door. Ategnatos komt tot een einde met het nummer ”Eclipse” wat zorgt voor een goed en strak einde.

Met de vrolijke deuntjes die Eluveitie weer voor ons weet te produceren weten ze een heerlijke sfeer over te brengen. Het is nou eenmaal ondertussen lente en deze vrolijke melodietjes passen er zeker bij. Ondanks het album Ategnatos staat voor wedergeboorte vind ik dat er bij een deel van de nummers niet veel nieuws bij zit. Het album sluit zeker aan bij hun voorafgaande werk maar is niet op alle punten vernieuwend. Desondanks het niet heel verniewend is op alle punten is het toch een interessant album. Dit omdat de zangeres overduidelijk nieuw leven blaast in de band en ze het een nieuwe frisse look geeft. Hierdoor klinkt het toch weer een stuk vernieuwend. Ze laat ons duidelijk zien dat ze een goede stem heeft en de juiste kwaliteiten. Haar stem is wel een stuk lichter en zachter vergeleken met de vorige zangeres maar ze past er overduidelijk goed ertussen.

Hun eerstvolgende optreden in Nederland is op Dynamo Metal Fest dat wordt gehouden op 19 & 20 juli waar ze uiteraard Ategnatos gaan promoten voor ons.

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2019 White Room Reviews

Thema door Anders Norén