Reviews

Aborted (BE)
1 dag 20 uur geleden
Slaegt (DK)
2 dagen 4 uur geleden
Silver P (IT)
2 dagen 21 uur geleden
Maurice van Hoek (NL)
2 dagen 21 uur geleden
Baroeg Open Air (NL)
3 dagen 48 min geleden
MaYaN (INT)
3 dagen 3 uur geleden
Therapy?
3 dagen 18 uur geleden
Joe Bonamassa (USA)
3 dagen 20 uur geleden
Krisiun (BR)
4 dagen 21 uur geleden
Deicide (USA)
5 dagen 21 uur geleden
Albert Marshall (IT)
1 week 2 dagen geleden
Chalice (BE)
1 week 2 dagen geleden
Everlast (USA)
1 week 3 dagen geleden
Cripple Black Phoenix (UK)
1 week 3 dagen geleden
Pale Waves (UK)
1 week 4 dagen geleden
Brant Bjork (USA)
1 week 4 dagen geleden
Circles (AUS)
2 weken 3 dagen geleden
Tantara
2 weken 4 dagen geleden
Pig Destroyer (USA)
2 weken 5 dagen geleden
KIN
Mogwai (UK)
2 weken 6 dagen geleden
Schollenpop (NL)
3 weken 4 dagen geleden
Dee Snider (USA)
4 weken 3 uur geleden
Foscor (ES)
4 weken 1 dag geleden
Man With A Mission (JPN)
4 weken 3 dagen geleden
Crawl (SWE)
4 weken 4 dagen geleden
Doro (DE)
4 weken 5 dagen geleden
Black Tusk (USA)
4 weken 6 dagen geleden
Misery Index (USA)/ Origin (USA)/ Broken Hope (USA)
5 weken 2 uur geleden
Deadly Alliance (NL)
5 weken 6 dagen geleden
Knut Reiersrud (NO)
5 weken 6 dagen geleden

4 Februari 2017 was een speciale dag voor iedereen die iets heeft met de Portugese grootheden van Moonspell. Op die dag speelde de toonaangevende band een show in Campo Pequeno, welke gelegen is in hun thuisstad Lissabon. De show omvatte maar liefst drie albums die integraal gespeeld werden. Die bijzondere avond is vastgelegd en komt via Napalm Records uit op Blu-Ray/DVD en 3 CD’s. Lisboa Under The Spell.
De drie CD’s van Lisboa Under The Spell bevatten de drie albums die live werden gespeeld. Dat wilt zeggen dat op de eerste schijf Wolfheart integraal te vinden is. De klassieker klinkt ook anno 2018 van ‘Wolfshade (A Werewolf Masquerade)’ tot aan klassieker ‘Alma Mater’ nog steeds groots. De tweede schijf bevat de tracks van Irreligious. Nog zo’n dijk van een plaat. Waar die schijven het roemrijke verleden van Moonspell vormden, staat op de derde schijf Extinct integraal. Wie de liveversie hoort, kan nu definitief stellen dat deze plaat een moderne klassieker is geworden van Moonspell.
De DVD doet er nog een flink schepje bovenop. Nadat de zeer aangename documentaire, gemaakt door Victor Castro, die daar alle credits voor verdient en de kijker zo een mooi inzicht in de band geeft, volgt de show. Waar op de CD’s al bleek dat Moonspell in grootse doen was, blijkt de show ook goed in elkaar te zitten. Wie de Portugezen kent, weet dat hun live performance altijd tot in de puntjes verzorgd is. Dat is hier ook. Moonspell heeft zelfs gezorgd voor livemuziek tussen de albums door.
Wolfheart, welke als studioalbum in 1995 is verschenen en direct Moonspell op de kaart zette, lijkt alleen maar hoogtepunten te kennen. Natuurlijk geldt dat voor veel metalheads dit album niet ontbreekt in hun platenkast. Daarom is het ook genieten als Fernando Ribeiro en zijn kompanen ‘Vampiria’ en ‘Alma Mater’ ook nu nog vol overgave brengen.
Irreligious, welke een jaar na Wolfheart is verschenen, kan eigenlijk met dezelfde woorden worden omschreven. De show is groots en de band is in uitstekende doen. ‘Fullmoon Madness’ is daar een goed voorbeeld van. Daarna blijkt Moonspell tijdens de integrale versie van Extinct zijn kracht niet te verliezen. Hier wordt ook wederom duidelijk dat Moonspell de show als extra troef heeft. Waar in ‘Extinct’ Carolina Torres nog een bijzondere rol vertolkt, is het eigenlijk Fernando Ribeiro die het publiek echt grijpt. Zijn gevoel voor show, wat onder andere in ‘Funeral Bloom’ blijkt als hij zich weer een keer anders heeft uitgedost’, zorgt ervoor dat Moonspell ver boven het gros van de bands uitsteekt. Daarbij heeft hij ook veel woorden voor en naar het publiek. Dat gaat natuurlijk gewoon in het Portugees. Gelukkig heeft men daarvoor de ondertiteling uitgevonden. Nadat ‘The Future Is Dark’, compleet met sneeuw in het warme Lissabon, is er ook nog ruimte voor een ‘Making Of’ en een gallerij met foto’s. Een overdosis aan Moonspell die geen moment als een overdosis voelt.
Wat bij een DVD release belangrijk is, is hoe alles in beeld is gebracht. Dat is ook een onderdeel waarop Moonspell louter complimenten verdiend. De verschillende camera’s, zelfs op de bas gemonteerd, zorgen ervoor dat zowel de band als het publiek uiterst goed in beeld komt. Tel daarbij op dat het geluid ook tot in de puntjes verzorgd is, en men snapt dat de release groots is.
Dat Moonspell een band van de buitencategorie is, wist men al lang. Met Lisboa Under The Spell laten deze Portugezen eens te meer zien dat ze zowel in het begin van hun carrière als op de dag van vandaag een instituut zijn. Misschien mag de stijl in de loop der jaren wat veranderd zijn, de kwaliteit is er nog steeds. Een must voor de metalhead. 


De Amerikaanse death metal band Death geldt als de grondlegger van het genre. Onder aanvoering van Chuck Schuldiner veroverde de brute metalband vele harten. Tot zijn tragische dood bleef hij muziek maken. Death was zijn leven. De bekroonde documentaire Death By Metal is via MVD Productions nu op DVD.
De documentaire geeft een mooi, indrukwekkend beeld. Naast oud-bandleden van Chuck Schuldiner komen ook familieleden aan het woord. Zijn moeder, Jane Schuldiner, komt ook ruimschoots aan het woord, evenals zijn zus. Vanaf de momenten in de garage wordt de muziek, en de totstandkoming daarvan, belicht. Het mooie aan het verhaal is dat Chuck al vroeg werd gestimuleerd om muziek te maken. De rol van zijn moeder is daarin heel belangrijk geweest. Dat blijkt ook uit de documentaire.
De documentaire is mooi gemonteerd. Daarbij wordt een mooie balans gevonden tussen oude memorabilia, demowerk en nieuwe interviews. Toch staat alles in dienst van het verhaal. Dat hoort ook bij zo’n sterke documentaire. Zodoende vertelt deze documentaire niet alleen het verhaal van Death, maar ook van die van death metal. Of dat zo bedoeld is, of dat dit later gebleken is, maakt niet uit. Het voegt wel iets toe aan het geheel.
Naast de hoofdmoot zijn er ook nog extra’s te vinden. Beelden van een concert uit 1991, waarvan de kwaliteit ook is zoals in 1991, zijn daarbij een mooie aanvulling. Death was geen band die helemaal hip in beeld gebracht moest worden. Integendeel. Die kracht komt ook op deze release naar voren.
De DVD Death By Metal rondom de Amerikaanse death metal band Death is een must see voor iedereen die iets met het hardere gitaarwerk heeft. Het is een mooie manier om weer verrijkt te worden met verhalen over Death. Chuck Schuldiner zal voortleven!


Misschien is het wel een van de meest ondergewaardeerde bands uit de wereld van de thrash metal. In de jaren ’80 hingen zij de gitaren al om de nek, maar worden toch niet tot de Big 4 van de thrash gerekend. Waarom? Misschien omdat de band altijd gewoon doet waar ze goed in zijn: keiharde thrash spelen. De bij de liefhebbers van de pure thrash immer populaire band komt nu via Nuclear Blast met Live In Overhausen. De band is natuurlijk Overkill, maar dat moge duidelijk zijn.
Live In Overhausen is niet zomaar een release. Waar deze uitgave ook op CD verschijnt, gaat het hier om de DVD. Daarop is de show van Overkill te zien die de groep gaf in het voorjaar van 2016 in het Duitse Oberhausen, wat voor één dag werd omgetoverd tot Overhausen. Tijdens die show vierde de band niet één maar twee jubilea, respectievelijk Feel The Fire en Horrorscope werden in het zonnetje gezet.
Als eerste is het de beurt aan de tracks van Horrorscope. De langspeler uit 1991 wordt in chronologische volgorde gespeeld. Op de DVD start Overkill met ‘Coma’ nadat er nog een korte ode aan de band en de fans in beeld is gebracht. Dat schept direct een mooie sfeer. Als de band van Bobby Blitz daarna losbarst, blijkt dat Overkill de zaal nog steeds in vuur en vlam kan zetten. Het massale enthousiasme van het publiek komt in ‘Infectious’ duidelijk naar voren. Het is mooi dat het camerawerk dat ook op een mooie wijze in beeld brengt, zonder de energie van de band uit het oog te verliezen. De beelden in documentairestijl tussendoor geven ook een mooie kijkje achter de schermen. Voor de liefhebbers van opvallende instrumenten is de dubbelneck-bass in ‘Soulitude’, welke daarvoor in tijden niet live was gespeeld, ook nog het kijken waard. Mooie reclame voor B.C.Rich.
Na de elf tracks van Horrorscope gaat de band nog verder terug in de geschiedenis. Het was 1985 toen Overkill zijn eerste langspeler op de wereld bracht. Feel The Fire wordt net als de andere plaat in zijn geheel gespeeld. Van ‘Raise The Dead’ tot klassieker ‘Overkill’ komt het werk aan de orde. Dan blijkt pas echt dat deze heren veel meer voor de muziek hebben betekent dan menig metalhead misschien denkt. De thrash die Overkill daar laat horen, en dus halverwege de jaren ’80 ook, is van een niveau dat de meeste bands in hun hele carrière niet bij elkaar spelen. Als het dan na The Subhumans-cover ‘Fuck You’ gedaan is, weet de kijker dat de show niet alleen voortreffelijk in beeld is gebracht, maar vooral dat Overkill na al die jaren nog steeds hoogstaand in de thrash is.
Sommige bands zijn groot, omdat ze puur zijn. Zoals in de tussendoor getoonde documentaire ook wordt aangehaald, als er geen Big 4 maar een Big 5 was geweest, was Overkill de vijfde naam. En dat is misschien juist wat Overkill geniaal maakt. De band zit er juist niet bij. Ondergewaardeerd, maar niet door de echte metalhead. Live In Overhausen viert niet alleen de twee albums, het viert vooral Overkill in zijn geheel.


Vorig jaar pinkte menig metalhead een traantje weg. Textures maakte bekend dat de band er mee zou stoppen. Dat zou niet gebeuren zonder afscheidstournee. Die eindigde officieel in de 013 te Tilburg. Die show, gegeven in de kleine zaal van het Tilburgse podium, is professioneel en haarscherp vastgelegd. Last Miles To The Moon is zowel de eerste als de laatste DVD van Textures.
De release van Textures bevat de gehele show. Puik camerawerk en een goede belichting in de 013 zorgen ervoor dat ook degene die er destijds niet bij kon zijn optimaal van de show kan genieten. De energie en het hoge technische niveau van de Textures komt zo de huiskamer in. De podiumpresentatie laat zien dat het collectief ondanks de nodige wisselingen in hun bestaan nog steeds staat als ene huis. Mocht de machine vanwege haperingen ermee zijn gestopt, dan heeft niemand dat gemerkt.
De setlijst die Textures de bezoeker van de laatste show voorschotelde, en dus de kijker van Last Miles To The Moon ook, bestrijkt het gehele oeuvre van Textures. Toch is het opvallend dat het album Silhouettes het meest wordt aangehaald. De middelste van de vijf studioalbums is met zes tracks in de setlijst vertegenwoordigd. Debuutplaat Polars wordt middels de titeltrack en het altijd energieke ‘Swandive’ geëerd. In dat kader laat Textures tijdens deze afscheidsshow geen één plaat links liggen.
Bijzondere momenten zijn er ook genoeg op deze DVD te zien. De moves van gitarist Joe Tal en bassist Remko Tielemans, met afsluitende buiging, zijn geestig om te zien. Het past ook in het relatief rustige nummer. Na zo’n track is het ook duidelijk dat het massaal opgekomen publiek daarna ook toe is aan iets furieus. Dat gebeurt dan ook met ‘New Horizons’ en ‘Shaping A Single Grain Of Sand’. Beide nummers van het meest recente Phenotype geven het publiek de gelegenheid om in beweging te komen. Dit is ook door de camera’s mooi vastgelegd. Een ander opvallend moment is in de tweede toegift. Nadat Joe Tal akoestisch het publiek heeft vermaakt, start ‘Awake’, waarvan de start ook akoestisch is. Voormalig zanger Eric Kalsbeek komt hiervoor ook op de bühne. De emotie is sterk vastgelegd, wat het nummer nog een extra lading geeft. Als daarna ‘Laments Of An Icarus’ gedaan is, is het echt over.
Het afscheid van Textures had niet beter vastgelegd kunnen worden. Alles klopt en dat zorgt ervoor dat Last Miles To The Moon een document is geworden waar men trots op mag zijn, en waar de fan heimelijk van kan genieten nu de heren met andere zaken bezig zijn dan Textures.


Of de band er weet van heeft, is niet bekend, maar toevallig komt Anthrax op Koningsdag, een feest in Nederland waarbij de halve bevolking rondloopt in sinaasappelkleurige gewaden om de verjaardag van de koning te vieren, met de DVD Kings Among Scotland. De koningen van de thrash komen met deze schijf via Nuclear Blast.
Kings Among Scotland is een rijkelijk gevulde release. Naast twee sets van de show die opgenomen is in Schotland in 2017 tijdens de uitgebreide Europese tournee, zijn er op de tweede schijf ook nog twee mooie documentaires te zien. Op deze wijze krijgt de fans ook een mooi beeld achter de schermen bij zo’n tour.
De eerste schijf bestaat zoals aangehaald uit de twee sets van de show. Tijdens die Europese tournee stondAmong The Living centraal. Voordat Joey Belladonna en zijn kompanen daar aan begonnen, was het nog tijd om een aantal tracks van het verleden en heden ten gehore te brengen. ‘Madhouse’ wordt daarbij opgesierd door Joey Belladonna die de vlag van Schotland mee het podium op neemt. ‘Be All/End All’ wordt in een mooie uitgebreide, goed opgebouwde versie ingezet om de fan helemaal gek te maken, terwijl ‘Breathing Lightning’ laat horen dat Anthrax ook in het nu nog aanstaande klassiekers kan schrijven.
Veel mensen kwamen tijdens deze tournee toch vooral voor het tweede gedeelte van de set. De klassieker Among The Living werd hier integraal gespeeld. Dan wordt nogmaals duidelijk dat het enthousiasme dat Anthrax weer helemaal teruggevonden aanstekelijk werd op iedereen die maar iets met metal heeft. De heerlijke opwarming zorgt er alleen maar voor dat men direct vanaf de start van dit gedeelte er al helemaal in zit. De overgang is daarbij ook mooi in beeld gebracht. En dan. Wat moet er dan nog worden gezegd? Klassiekers als ‘Caught In A Mosh’, ‘I Am The Law’ en ‘Indians’ worden gespeeld alsof ze voor het eerst aan het publiek getoond worden. Ondanks dat Dan Spitz’ plaats nu wordt ingevuld door Jonathan Donais, laat Anthrax geen ruimte over voor op- of aanmerkingen.
Dat vuur en die overtuigingskracht doet Anthrax goed. Waar de band enkele jaren geleden live niet altijd even geweldig uit de verf kwam, is Anthrax nu weer helemaal terug. Deze release onderstreept dat. Of men nu een die-hard fan is van Anthrax, gewoon van thrash houdt of helemaal niks opheeft met metal, Kings Among Scotland laat horen waarom Anthrax al zolang aan de top van de internationale metal staat. Feest voor iedereen!


Dat het Poolse Behemoth een band is waartegen inmiddels ‘u’ gezegd mag worden, moge duidelijk zijn. De van origine black metal band heeft onder leiding van Nergal vele strijden gestreden en deze altijd als winnaar afgesloten. De meest recente studioplaat, The Satanist, komt uit 2014. Dat album staat ook centraal op de nieuwe release. Behemoth komt via Nuclear Blast met Messe Noire, een audio-visueel spektakel voor de liefhebbers van de band.
Op de DVD, die ook als Blu-Ray uit komt, staan twee shows en nog een serie videoclips. Als eerste komt de luisteraar de show van Behemoth van 8 oktober 2016 tegen. Die dag speelde Behemoth in de Progresja te Warschau. Deze show is vakkundig vastgelegd, waardoor zowel de beelden als het geluid indruk maken op de kijker. Dit betekent niet dat het een simpele vastlegging van de show is. De visuele aspecten die toe zijn gevoegd, zoals in ‘Furor Divinus’ goed te zien is, zorgen ervoor dat het een hele beleving wordt. Het eerste deel van deze show bestaat uit het werk van The Satanist. Die plaat wordt vanaf opener ‘Blow Your Trumpets Gabriel’ tot aan ‘O Father O Satan O Sun’ in zijn geheel aangedaan. Daarna is het tijd voor knallers van voor dit tijdperk. Daarin is ‘Pure Evil And Hate’ van de EP And The Forests Dream Eternally de oudste track. Het nummer uit 1995 blijkt ruim twintig jaar na dato nog steeds hoogstaand te zijn.
De tweede show die vast is gelegd, komt ook uit 2016. Dit betreft de weergave van de show van Behemoth op Brutal Assault. Hier staat The Satanist ook centraal. Dat resulteert in een hoog The Satanist-gehalte op Messe Noire, zeker omdat Behemoth hier ook The Satanist in zijn geheel op chronologische volgorde aan het publiek voorschotelt. Echter, als er gevraagd wordt of dat erg is, zal het antwoord ‘nee’ luiden. Behemoth laat namelijk op Brutal Assault op een andere wijze blijken waarom hun status inmiddels zo gegroeid is. Het vuur op het podium wordt middels de kleursetting mooi benadrukt. Muzikaal blijft de band de hele show strak. Ditmaal is het na de tracks van de aangehaalde plaat alleen nog aan drie tracks om de set af te sluiten. ‘Ov Fire And The Void’, ‘Conquer All’ en afsluiter ‘Chant For Ezcaton 2000’ zijn echter ook in de show in Warschau te zien.
Wie als laatste nog de video’s voorgeschoteld krijgt, ziet zes voorbeelden van het feit dat Behemoth zijn zaken tot in de nopjes verzorgd. De zes nummers, welke allen afkomstig zijn van The Satanist, zijn voorzien van haarscherpe videoclips op het hoogte, cineastische niveau. Ongecensureerd. Pure kunst uit Satans hoge hoed.
Messe Noire is een release die laat zien dat een overdosis aan The Satanist niet erg is. De release is een perfect verzorgd audio-visueel spektakel waar liefhebbers van Behemoth en liefhebbers van mooi weergegevens shows en videoclips uren van zullen smullen. De grootsheid van Behemoth wordt uiterst secuur onderstreept met deze uitgave. 


September 2017. Er gebeurde veel in de 013 te Tilburg, maar welke fantastische artiest er ook een show gaf, het was vooral de maand van Ayreon. Het project van Arjen Lucassen kwam onder leiding van de meester hemzelf en Joost van den Broek tot een grootse show waar veel, heel veel bekende gastmuzikanten op de bühne zouden verschijnen. Voor het eerst zou werk vanuit het gehele oeuvre van Ayreon live worden uitgevoerd. Via Music Theories Recordings/Mascott Label komt het beeld en geluid nu ook naar de huiskamer middels de rijkelijke bedeelde uitgave Ayreon Universe.
De release bestaat uit twee Blu-Rays of twee DVD’s, terwijl Ayreon Universe ook nog als audio-only uitgave uitkomt op twee CD’s. Op zowel de Blu-Ray- als DVD-uitgave staan naast het volledige concert ook nog extra’s als behind the scenes, de try-out show en interviews met vele van de muzikanten. Want dat is het eigenlijk wel: een feest met veel muzikanten om de muziek van Ayreon te vieren.
Wie dan denkt dat Arjen Lucassen op het podium het centrale punt is, zal bedrogen uitkomen. Hij laat zijn muziek liever schitteren. Pas laat in de show komt hij op de bühne. Bij ‘The Castle Hall’ is hij daar ineens. Het applaus is luidt en de toch al rijkelijke energie lijkt nog een extra boost  te krijgen. Toch laat dat nummer ook zien dat Arjen Lucassen een bescheiden man is. Natuurlijk verschijnt hij in de spotlight, maar het is niet dat hij deze constant opzoekt. Op die wijze kunnen onder andere de zangers Robert Soeterbeek en Damian Wilson, fluitist Jeroen Goossens en violist Ben Mathot ook genieten van prominente aandacht van het publiek. Arjen Lucassen pakt daarna nog wel uitgebreid de microfoon om zijn verhaal te doen. Ook daar veel applaus voor dit muzikale meesterbrein van Nederlandse bodem.
Dat er vele imponerende muzikanten aanwezig zijn, neemt niet weg dat Ayreon voorzien is van een fantastische band. Onder andere Ed Warby op de drums en Johan van Stratum op de bas zijn daar van de partij. Zij zorgen voor een strakke basis. Gitaristen  Ferry Duijsens en Marcel Coenen nemen hun deel ook meer dan voortreffelijk waar. Toch zit de grootste ster van deze band achter de toetsen. Joost van den Broek steelt van achter zijn toetsen de show. In het tweeluik van ‘Theory Of Everything’.
Een van de muzikale hoogtepunten op Ayreon Universe is ‘Everybody Dies’. Het spel met de vele vocalisten wordt op een geniale manier vorm gegeven. Menig musical zal zelfs jaloers zijn op hoe hier met meerstemmigheid wordt omgegaan. ‘Amazing Flight’ laat op zijn beurt horen dat Arjen Lucassen zelf ook niet misstaat als vocalist.
Naast het werk van Ayreon wordt er tijdens deze show ook aandacht besteed aan Star One. Dit nevenproject van Arjen Lucassen, waar de metal meer de overhand neemt en de solo’s veelvuldig te horen zijn, wordt in ‘Intergalactic Space Crusaders’ en afsluiter ‘The Aye Of Ra’ aangehaald. Bij dat laatste nummer komen alle zestien zangers op het podium.
Dat de drie shows van Ayreon in de 013 al veel tongen los hebben gemaakt, bleek destijds al. Deze release zal alleen nog maar meer mensen laten genieten van een ongekend sterke show van een muzikaal brein die groter is dan de som van zijn muziek. Ayreon laat met Ayreon Universe zien ook nog geweldige shows te kunnen organiseren. Puur genot voor de muziekliefhebber.

'


Dat Frankrijk een rijke metalscène heeft, is inmiddels aardig bekend. Waar de topbands internationaal zelfs naar de top stoten, is dat nog maar het topje van de ijsberg. Voor veel van die bands is er in Frankrijk een duidelijk voorbeeld aan te wijzen: Loudblast. Die band, die al in de jaren ’80 zijn oorsprong terug vindt, viert zijn dertigjarig bestaan met een DVD. III Decades Live Ceremony komt uit via Listenable Records.
De death/thrash metal band brengt op III Decades Live Ceremony een complete show naar de huiskamer. Die show laat zien waarom Loudblast al jaren aan de top staat. Na de intro knalt het gezelschap erin met ‘A Blody Oath’. Daar laat de horen waarom hun versmelting van death en thrash zo pakkend is. De muziek komt met de nodige tempowisselingen, bevat veel kracht zonder onnodig laag te gaan en is bij vlagen erg melodieus. Die elementen zorgen ervoor dat Loudblast direct de aandacht heeft. Daarbij moet ook geconstateerd worden dat het concert goed in beeld is gebracht, zowel qua beeld als geluid.
De twaalf tracks van het concert, welke ook te horen zijn op de bijgeleverde CD, geven een mooi beeld van de carrière van Loudblast. Hoewel er van de eerste langspeler geen track voorbij komt, weten de Fransen de fans van weleer goed in te pakken met het van Disincarnate afkomstige ‘Disquiet Beliefs’. ‘Subject To Spirit’ en ‘Presumption’ van Sublime Dementia zullen het ook goed doen bij de mensen die de band al langer volgen. En wie meer dan dertig jaar in het vak zit, kan niet overal aandacht aan besteden. Want naast ‘A Bloody Oath’ is ‘From Died Bones’ de enige track van de meest recente langspeler: Burial Ground.
Naast de show staan er ook nog veel extra’s op de DVD. Juist die opnames zullen het ook goed gaan doen. Daar zijn onder andere de beelden te zien van twee privéshows die Loudblast heeft gegeven. Daar speelt de band bijvoorbeeld in een entree. Dat is pas cult! Tevens staat er ook een mooie documentaire op. Die geeft een mooi beeld over de band.
III Decades Live Ceremony geeft een mooi beeld van Loudblast. De liefhebbers van death en thrash hebben een flinke poos aan kijk en luisterplezier waarbij juist de afwisseling van zeer goede kwaliteit in de mainshow en de obscure kwaliteit in de extra’s mooi is. Een mooie manier om een jubileum te vieren. 


Degene die de hardrock in de jaren ’90 mee hebben gemaakt, zullen de naam Tyketto nog wel kennen. De groep had enkele hits voor de rockers. Hoewel tijden zijn veranderd, is Danny Vaughn nog steeds, of beter gezegd, weer actief met Tyketto. De show van eerder dit jaar in Milaan is gebruikt om de actieve carrière te vieren. Live From Milan 2017, welke als DVD/CD en Blu-Ray/CD, is verschenen via Frontiers Records.
Deze release viert vooral het debuutalbum Don’t Come Easy. De plaat uit 1991 wordt in zijn geheel gespeeld. Na opener ‘Sail Away’ wordt wel duidelijk door de duidelijk speech van Vaughn dat dit wel gebeurd in de omgekeerde volgorde. Dat betekent dat ‘Forever Young’ pas tegen het eind van de set erin wordt geknald. Dat dit niet uitmaakt, blijkt uit de energie van de band. Ook al speelde tachtig procent van de bezetting nog lang niet in Tyketto ten tijden van Don’t Come Easy, de sfeer zit er goed in. Waar Tyketto in Chris Green een stijlvolle, goede gitarist heeft gevonden, blijkt bassist Chris Childs, die ook van Thunder gekend kan worden, een welkome aanvulling op het fundament van de band. Naast een stevige basis zorgt hij ook voor strakke melodielijnen in zijn basspel. Dat blijkt in ‘Strip Me Down’.
Nadat Tyketto de tracks van Don’t Come Easy heeft gespeeld, blijkt het vat nog niet leeg te zijn. ‘Rescue Me’, van het in 1994 uitgekomen Strenght In Numbers, ‘Dig In Deep’, welke de titeltrack van de plaat uit 2012 is en van het meest recente album afkomstige ‘Reach’ zorgen ervoor dat de Italianen in het publiek een mooi toetje krijgen nadat ze luidkeels met ‘Forever Young’ hebben meegezongen. Die energie van het publiek komt goed tot zijn recht in de productie.
Hoewel de DVD Live In Milan 2017 geen extra’s kent, laat Tyketto zien dat de hardrock uit het verleden nog steeds veel weet los te maken. Als er zo’n sterke set wordt weggezet, dan maalt er ook niemand om dat er geen extra’s bij zitten. Het draait om de muziek en dat zal het bij Danny Vaughn en co ook altijd zo zijn. Voor altijd jong. 


In 2016 kwam de Zweedse rockband Blues Pills met Lady In Gold. Die plaat, welke de tweede langspeler van het kwartet was en uitkwam via Nuclear Blast, zorgde er ook voor dat de band weer veelvuldig door Europa kon gaan reizen. Eén van die shows, die in Parijs, is vastgelegd. Via Nuclear Blast komt Blues Pills met de DVD Lady In Gold – Live In Paris, welke ook als dubbel-CD te verkrijgen zal zijn.
De show in de Franse hoofdstad draaide natuurlijk om het eerder genoemde album. Van Lady In Gold wordt alleen ‘Burned Out’ in een speciaal hoekje gezet. Dat nummer wordt overgeslagen. De andere negen tracks zijn wel in de setlijst opgenomen. Na de intro volgen ‘Lady in Gold’, ‘Little Boy Preacher’, ‘Bad Talkers’ en ‘Won’t Go Back’ om maar even te onderstrepen dat de show echt om de meest recente langspeler van Blues Pills gaat. Gezien hoe Blues Pills die tracks op het podium verkondigd, zal niemand klagen over deze actuele opening. Het Zweedse kwartet toont zijn door classic rock geënte bluesrock op grootse wijze. Natuurlijk is frontvrouw Elin Larsson daar het grote uithangbord bij. Wie zo’n dame een band laat aanvoeren, weet dat de bezoeker of kijker wordt ingepakt. Dat ze een hoge noot, zoals in ‘Bad Talkers’, er dan niet altijd even gepolijst uit laat komen, zal niemand als hinderlijk ervaren.
Naast de negen tracks van Lady In Gold laat Blues Pills ook zijn licht nog schijnen over het vroegere oeuvre. Naast de langspeler Blues Pills heeft de band alleen wat EP’s uitgebracht. In de setlijst van in het totaal vijftien tracks is het dan ook niet verbazingwekkend dat aanstekelijke nummers als ‘Devil Man’ en ‘Bliss’ het goed doen.
Blues Pills heeft buiten de sterke muziek om nog een troef in handen bij deze release. Dat is de productie. Haarscherp beeld zorgt ervoor dat elk miniem detail constant op verbluffende wijze de woonkamer in wordt geprojecteerd. Het gebruik van het licht, wat alleen in dienst van de muziek wordt ingezet, zorgt ervoor dat de sfeer goed geaccentueerd wordt. Het geluid is van eenzelfde hoogstaande kwaliteit.
Buiten de eerder genoemde hoogtepunten, als er al in een sterke show als deze van losstaande hoogtepunten gesproken kan worden, is ook de vertolking van Tony Joe White’s ‘Elements And Things’ erg sterk. Daarbij valt ook op dat live Blues Pills eigenlijk een kwintet is. Een organist speelt live mee, welke in een track als deze een belangrijke basis legt. Ook ‘I Felt A Change’ kan als zeer bijzonder bestempeld worden. Elin Larsson speelt deze zelf, alleen, aan het orgel. Indrukwekkend om de tracklist van deze show zo af te sluiten. Natuurlijk volgt vervolgens nog een toegift, maar dat na zo’n versie een lang applaus klinkt, is meer dan logisch.
De Zweedse rockers van Blues Pills laten op de DVD Lady In Gold – Live In Paris zien en horen waarom deze groep zo hard op weg is om zich definitief te vestigen in de internationale top van de rock. Dat Blues Pills live een sensatie is, moge duidelijk zijn met deze release. 

Adreswijziging

Let op: het adres van de redactie is veranderd. Check hiervoor 'contact', onderaan deze site. 

Like us on Facebook

Wij zoeken jou!

Wij zijn op zoek naar enthousiaste muziekliefhebbers om ons team te versterken. Mail ons voor verdere informatie.

  • Sign in with Twitter

Zoek

Doorzoek White Room Reviews advanced