White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Loud and Heavy Fest @Musicon, Den Haag

Leestijd: 5 minuten

Op 15 oktober vond in Musicon Den Haag de tweede editie van het door White Room Reviews georganiseerde Loud And Heavy plaats. Het festival beloofde op voorhand een gevarieerde dag te worden waarin aandacht was voor veel facetten van het heavy gitaarwerk.

Start van de dag én van de band live

Loud And Heavy werd geopend door Durden. Dit is een jonge band die uit drie man bestaat maar die live zijn aangevuld met een extra slaggitarist en een bassist. De muziek is een mix van metal met hip-hop en electronische invloeden. Hoe pakt dit uit: Verrassend goed op sommige momenten en soms wat chaotisch op andere momenten. Het gebruik van samples is op zich niet verkeerd, maar als ze niet goed instarten wordt het wat lastiger. Dat deze band voor het eerst op het podium staat, is dus ook goed te merken.

In het begin stonden er vijf eilandjes op het podium. Ieder deed zijn eigen ding zonder veel acht op de overige bandleden te slaan. Naarmate hun optreden vorderde, merkte je dat de interactie wat groter werd. Dit begon met de “ingehuurde” leden maar later betrokken zij ook de drummer er bij. Als de podiumindeling iets anders was geweest dan was er misschien ook meer ruimte geweest voor interactie. Interactie met het publiek was er wel maar dit waren ook duidelijk vrienden aangezien zij de muziek al kenden. Interessante band en benieuwd wat dit gaat worden als ze meer ervaring hebben.

Durden

Verrassend

Na een korte ombouwpauze, was het de beurt aan Man as Plague. Deze band bestaat al wat langer en heeft al wat materiaal uitgebracht. Het is duidelijk een moderne band die stevige metal brengt met zang die het midden houdt tussen een deathgrunt en hardcorebrul. De mannen gingen stevig aan het werk en overtuigden zeker tijdens dit optreden.

Dat zij langer bestaan is duidelijk te merken door het strakke samenspel en de interactie tussen de bandleden. Zoals gebruikelijk bij dit soort festivals was het geluid aan het begin niet zo geweldig maar na één à twee nummers was het gewoon goed. Ook het publiek reageerde erg goed op Man As Plague en werd het een klein feestje.

Man As Plague

Problemen?

Als derde was Ten Ton John op Loud And Heavy aan de beurt. Ook zij bestaan al langer, ondergetekende heeft met zijn eigen band in het verleden al een aantal keer samen met hen opgetreden en altijd weten zij te overtuigen. Ook hier zijn, zoals bij veel moderne bands, de core-invloeden goed te horen. Na strak te zijn afgetrapt moest halverwege het eerste nummer al een pauze worden ingelast: de bassdrum liep namelijk weg wat toch best lastig is om te spelen.

Nadat dit echter was opgelost ging de band verder met dit nummer alsof er niets gebeurd is. Tussen hun tweede en derde nummer had zanger Rob last van een gitaarband die losschiet en hij gaf al aan dat hij bang is dat zijn gitaar misschien wel eens uit zijn klauwen kan vallen (zijn woorden) tijdens het spelen. Toch gebeurt dit niet en speelden ze hun set af alsof er niets aan de hand is. Naderhand vertelden de heren nog dat het niet lekker liep maar daar hadden wij als publiek weinig van meegekregen.

Wat gas terug

Harbour of Souls, waar ondergetekende laatst ook al een livereview van heeft geschreven trapte hun set af alsof het dagelijkse kost is. Deze band stond op een mooi punt in de programmering omdat zij met hun traditionele hardrock/heavy metal hier een rustpuntje creëren. De band is goed op elkaar ingespeeld en wist het publiek te bereiken maar ook zij hadden last van gremlins toen de sologitarist op zijn beide gitaren een snaar heeft gebroken. Gelukkig had de slaggitarist nog een extra gitaar bij zich en konden ze zonder te veel onderbreking hun optreden afmaken. De band overtuigde met de goede zang, stevige basis en mooie lead-lijnen.

Teleurstellend?

Radeloos///Ziedend speelde daarna strak maar door hun geluid is er weinig definitie te ontdekken in wat ze spelen. Ze waren ook enigszins afwijkend wat dat betreft van de rest van de bands en bereikten het publiek niet zo goed als de andere bands dit hebben gedaan. Naar mijn idee overheerste de drums (al schijnt dit zo te horen) en de gitaren en bas waren alleen afzonderlijk te identificeren tijdens rustige momenten in de muziek wanneer ze ieder hun eigen stukje hadden. Daarbuiten was het eigenlijk één grote brei. Als je hiervan houdt zal je het vast enorm waarderen maar ik zag toch diverse mensen geregeld op hu telefoon kijken of ze nog nieuwe berichten hadden op Facebook o.i.d.

Hoe later op de avond

Na de volgende ombouwpauze was het de beurt aan TerraDown. Deze band had in het begin geen lekker geluid maar na twee nummers stond dit als een huis. Goede definitie en je kon horen dat de gitaristen niet alleen maar hetzelfde speelden. Mooie complementerende stukken afgewisseld met unisonstukken. De bas en drums verzorgden een goede basis die dit voortstuwde. Zang hield weer het midden tussen corezang en een deathgrunt. Rustige stukken die de dynamiek duidelijk ten goede komen. Afwisselende set die uitnodigde tot meedoen. Goede interactie tussen de bandleden onderling en met het publiek.

Verdiende afsluiting

Als laatste was het op Loud And Heavy de beurt aan Downcast Collision. Deze band bestaat ook al weer wat jaartjes en de zangeres en drummer kan je ook kennen van X-Tinxion. Met deze band hebben ze echter een modernere sound en bewegen ze zich meer tussen thrash en death metal. Dit doen ze met verve zoals ook wel te merken was tijdens hun optreden. Ze openden sterk en weten vanaf het begin duidelijk het publiek geboeid te houden.

Monica weet goed haar stem gebruiken en wisselt moeiteloos tussen heldere zang, een deathgrunt en en screams. Na een paar nummers had Monica nog een primeurtje voor het aanwezige publiek. Ze gaf de bas over aan een nieuw groepslid. Zij gaat zich alleen nog maar concentreren op de zang en de band gaat voortaan als vijfkoppige formatie door. Tijdens het optreden bleek wel dat dit goed was voorbereid want de nieuwe bassist speelde moeiteloos alles mee alsof hij al jaren bij de band zit.

Downcast Collision

Al met al een geslaagde dag, ook financieel. Alhoewel gedurende de dag de zaal niet afgeladen vol was, was de samenstelling van de bezoekers ook niet de gehele dag hetzelfde. Hierdoor werden er toch genoeg bezoekers gehaald om geen verlies te draaien. Dit is misschien ook een idee voor andere festivals van bescheiden afmetingen: Ga niet alleen uit van de voorverkoop want op de dag zelf kan dit toch anders uitvallen. Op naar 7 oktober 2023 , de derde editie van het Loud And Heavy festival in Musicon.

MUSICON ONLINE

Website
Facebook

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén