White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

The Cliff Burton Museum

Leestijd: 3 minuten

Ljungby, het kleine, Zweedse stadje in de provincie Kronobergs Iän, zegt menigeen niet veel. Toch biedt de plaats, zo’n twee uur rijden vanaf het vliegveld van Kopenhagen, een mooie herinnering voor de metalfans. Deze is gekoppeld aan één van de helden van weleer. Het Cliff Burton Museum werd op 14 mei aldaar geopend. Een eerbetoon aan deze legendarische bassist!

Metallica

Cliff Burton werd in 1962 geboren in Castro Valley, in the Bay-Area van San Francisco. Zijn liefde voor muziek startte vanuit de pianolessen, de muzikale interesses van zijn vader en zijn ommezwaai van het luisteren naar jazz-classics tot het uitdiepen van de harde rockmuziek uit de jaren ’70. Hij formeerde een band met Faith No More-speler Jim Martin. Later belandde hij in Trauma, een band, die o.m. te horen is op Metal Massacre II. Zijn spel, bijna als een extra solo-gitarist op vier dikke snaren, viel op. Metallica benaderde hem voor het vervangen van Ron McGovney . Burton hapte toe.

Basbeest

Met de verhuizing van de band naar het zuidwesten van de VS en de flitsende NWOBHM-stijl van Metallica ontpopte Cliff Burton zich als een fenomeen op de bas. De vette en snelle metal van de band bood plaats voor vullend baswerk, een prachtige bodem voor de solistische ondersteuning van Cliff. Hij baarde ook opzien met de opvallende element-keuze van zijn Rickenbacker-bas en zijn moddervette sound. Luisterend naar de Metallica-classics ‘ For whom the bell tolls ‘en ‘Pulling teeth ‘, komen de stijl-iconische baslijnen keihard binnen.

Ongeval

Tijdens de Damage Inc.- Tour, eind september 1986, raakte de tourbus, op weg van Stockholm naar Kopenhagen, bij Dörap, door ‘black ice’ in een slip. De bus kantelde en Cliff kwam onder de bus terecht. Zijn lichaam werd teruggevlogen naar de VS. Burton werd gecremeerd en zijn as werd verspreid over de Maxwell Ranch. Op de E4 bij Dörap is een grafsteen ter herdenking geplaatst.

Opening Cliff Burton Museum

Mexicaanse en Zweedse fans

Nu, 35 jaar na zijn overlijden, werd op 14 mei het Cliff Burton Museum geopend. De voorzitters van de Mexicaanse en Zweedse Cliff Burton-fanclubs, Tony Asplund en Alfredo LeRoux zamelden een fiks bedrag in voor het inrichten van een museum en met behulp van een gemeentelijk fonds is het museum in het Lagaland-deel van Ljungby ook daadwerkelijk tot stand gekomen.

Opening

De voorzitters Tony en Alfredo openden in het bijzijn van enkele honderden fans het museum. Een persoonlijke videoboodschap van Frank Bello, Cliff’s vriend en basspeler in Anthrax, gaf extra glans aan deze opening. Cliff’s familie heeft veel persoonlijke bezittingen gedoneerd. Allerlei documenten, teksten, filmmateriaal en kleine dagboeken werden aan het museum toevertrouwd. Ook de fameuze, rode Rickenbacker 4001 bas uit 1979, mét de bijzondere pick-ups, werd door Kello Gonzalez geschonken aan het museum. De bas is samen met een replica van Lars Ulrich’s drumkit eveneens te bewonderen. De band Metaholica (met de voorzitter van de Mexicaanse fanclub Alfredo LeRoux op drums) sloot met een aantal Burton-classics de opening af.

The last blast….

Het laatste nummer van Metallica met Cliff Burton verscheen in 1988. Zijn mooie spel is te vinden op ‘To live is to die’ van de …And justice for all-plaat. Werkend aan dit bericht beluister ik dit gave nummer, wát een bassist, deze kerel. Voor de fans van Cliff Burton én Metallica is er gelukkig meer dan de muziek alleen.

Cliff Burton Museum Onine

Cliff Burton Museum & Memorial Stone | Facebook

Manfred W.
Laatste berichten van Manfred W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén