White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Line-up Helldorado compleet

Leestijd: 5 minuten

Het belooft een 19e van november te worden om nooit te vergeten. Niet omdat het de warmste 19 november gaat worden door het veranderende klimaat, maar omdat Eindhoven dan weer op haar grondvesten gaat trillen. Die dag staat in het teken van Helldorado en dat festival heeft de line-up compleet. (Overigens is het nog niet bekend of het ook de warmste 19 november gaat worden. Dat ziet men dan wel.)

De line-up voor Helldorado zag er al retelekker uit, maar met toevoegingen van onder andere The Goddamn Gallows, Kadavar, Dool, Fire Horse en Bark weet de organisatie de liefhebber van lekkere muziek echt te raken. Daarom wordt het de mondhoeken poetsen na het aanschouwen van de complete line-up.

Helldorado 2022

Over de toegevoegde bands

The Goddamn Gallows

Gutterpunk. Zo noemen deze Amerikaanse psycho/rockabilly bluegrass punkrock zwervers hun muziek zelf. En dat is qua omschrijving een schot in de roos. Al jarenlang leven ze namelijk vooral in een gammel tourbusje dat van concertzaal naar kraakhol voert, waar de bandleden hun goddamn gallows gospel laten horen aan eenieder die geïnteresseerd is. En dat zijn er inmiddels aardig wat. Dat TGG daarbij ook graag eens een wasbord, mandoline, hobo of banjo bepotelt, maakt dit toch al sympathiek gezelschap er alleen maar gezelliger op. Punk as fuck, maar dan net even anders.

Kadavar

Het Berlijnse psychedelic/stoner trio KADAVAR tript graag samen met zijn gehypnotiseerde publiek op een Krautrock cocktail van Sabbathiaanse proto-metal, Blue Cheer blues en Hawkwind’s acid rock. Lange haren en (bakke)baarden, wapperende broekspijpen en oorverdovende decibellen, dat mag je verwachten van dit Duitse dierlijk stoffelijk overschot. Aanschouw Lupus, Tiger en Dragon en laat je in trance voeren door hun muzikale opium rock.  

Dool

“All those who wander are DOOL” Dat we bij Helldorado groot fan van deze fenomenale band zijn, is een understatement. In 2015 opgericht uit de as van de eveneens verpletterend goede bands Ella Bandita en The Devil’s Blood, laat het unieke en eigenzinnig gezelschap DOOL elke show zinderen van spanning. Noem ze mysterieus, ongrijpbaar, melancholiek of zelfs occult. Gewapend met de twee briljante albums ‘Here Now, There Then’ (2017) en diens opvolger ‘Summerland’ uit 2020 op zak brengt DOOL zijn publiek in trance met opzwepende, gloomy, psychedelische maar vooral onweerstaanbare bezwerende heavy rock met een glansrol voor de charismatische frontvrouw Ryanne van Dorst.

The Datsuns

Echte autoliefhebbers kennen vast wel de Datsun (240)Z uit 1970 of zijn jongere broer, de 280Z uit 1976: onweerstaanbaar stoere sexy sportauto’s met swag. Minder oud en niet Japans maar eveneens ook fucking lekker, cool, bazig en met swag zijn de Nieuw-Zeelandse rock motherfuckers The Datsuns die inmiddels alweer bijna een kwart eeuw hun mix van hard- en garage rock, metal en vleugjes heavy metal verpakken in ijzersterke songs die live nog een extra schop onder hun hol krijgen. En we zeggen het maar gewoon waar het op staat: als je deze band mist ben je gewoon een domme lul/doos.

Stake

Het Belgische STAKE is sterk beïnvloed door bands als Pelican, Isis, Sunn O))) en Amenra, en produceert zelf dan ook een hypnotiserende mix van postrock en sludgemetal waaraan ontsnappen schier onmogelijk is (alsof je dat al zou willen). Ook op hun gloednieuwe auditieve fragmentatiebom ‘LOVE, DEATH AND DECAY’ rammen zanger-gitarist Brent Vanneste, gitarist Cis Deman, bassist Jesse Surmont en percussiemaniak Joris Casier alles volledig aan gort volgens het STAKE-keurmerk: manisch, strak, intens, hypnotiserend en beklemmend. Niet voor niets dat STAKE internationaal wordt geprezen vanwege onder meer zijn eigenzinnigheid, intensiteit en muzikale ongrijpbaarheid. Fuck yeah.

Bark

Barking dogs don’t bite? Dan heb je zeker nog nooit je hand in de muil van een blaffende doorgefokte Pitweiler of Rottbull gestoken die op een regenachtige maandagochtend met de verkeerde poot uit zijn mand is gestapt. Een show van het Antwerpse metal BARK (in 2016 opgericht door bendeleden van gevestigde waarden als Aguardente, Your Highness, Marginal en Hard Resistance) heeft eenzelfde effect: even doet het helse pijn maar als het bloed eenmaal uit je oren druppelt omdat deze hondsdolle metal marginalen hun toxische mix van groovy stonerrock, furieuze thrash, sludgy industrial en hardcore gevaarlijk hard in je gezicht blaffen, trekken adrenaline en dopamine een rood waas voor je ogen en raak je vanzelf in trance. Lekker godverdomme.

Speedözer

Had Einstein nog geleefd, dan was hij zeker weten groot fanboy van de Brusselse high octane speedrock’n’roll band Speedözer geweest. Zo’n bewering vraagt natuurlijk om een onderbouwing. Welnu, dat zit zo: E=mc2. Ofwel: loodzware Motörheadiaanse bulldozer riffs en drums gespeeld op lichtsnelheid = energie. En dan ook nog eens op volumestandje ‘Deaf Forver’. Niet voor sneeuwvlokjes, deze brute Belgen.

Fire Horse

Een nieuw Nederlandse heavy rocktrio, ontstaan in het donkerste uur van de rock & roll. Maar wél een met gezamenlijk bijna een halve eeuw ervaring in bands als Birth of Joy, Peter Pan Speedrock en Grenadeers. Rockband Fire Horse bracht onlangs zijn nieuwe toepasselijk getitelde debuutalbum ‘Out Of The Ashes’ uit op het roemruchte Haarlemse platenlabel Suburban Records. Fire Horse grijpt muzikaal terug naar zowel de ’70’s als de ’90’s en laveert volgens eigen zeggen tussen stevige power rock en post-grunge: van desert rock a la Masters Of Reality en Queens Of The Stone Age tot Stone Temple Pilots, Foo Fighters, Royal Blood of Wolfmother. Ofwel: een unieke twist op klassieke rock met een ongeremde improvisatiedrift.

Geishas Of Doom

“Sick music for sick people”. Wij denken dan vrijwel meteen aan GG Allin (of Kill Allen Wrench, of – vooruit – Anal Cunt) maar onderschat Geishas of Doom vooral ook niet. Deze lo-fi punkrockband uit eigen land bestaat uit leden van onder andere Giant Tiger Hooch, Love Supreme, Automatic Sam, ATLANTA, Birth of Joy, Tricklebolt en Shaking Godspeed. De derde EP ‘Sick Music For the Sickest People – Vol. 3’ werd in slechts één dag geschreven en opgenomen op een vier sporen cassettedeck.

Het eindresultaat is een voortrazende aanklacht tegen ‘hedendaagse’ perfectie, narcisme, polarisatie en hypocrisie. Geïnspireerd door het moment en Amerikaanse punkrock uit de jaren 80 (Black Flag, Butthole Surfers, Sonic Youth, Dead Kennedys). Dus dan weet je wel uit welke hoek deze woeste wind waait.

Diggeth

Wuda Cuda Shuda, Hellduruda! Haal je bong maar alvast van zolder want de gringo’s galacticos van Diggeth (NL) koersen hun spaceship onder leiding van gezagvoerder Harald ‘Big H’ (zang-gitaar) richting het Eindhovense Klokgebouw om je tijdens Helldorado mee op galactisch sleeptouw te nemen. Zelf omschrijven ze hun metal-‘n-roll zo: “Take 50 years of Hard Rock, Metal, Southern Rock and a bit of Progressive Rock; Diggeth will digest it and will spew out their mix of all these genres in songs with hooks, heaviness and groove!”

Tickets voor Helldorado

Tickets zijn scoorbaar via de website en kosten €55,- exclusief €3,50 servicekosten. Eerder gekochte tickets zijn gewoon geldig voor de editie van 2022. Men moet wel snel zijn, want zelfs warme broodjes gaan niet zo snel over de toonbank.

HELLDORADO ONLINE

Website
Facebook
Instagram

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén