White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Tim Satchwell – Combat Ready

Leestijd: 2 minuten

Oké, het moet duidelijk zijn dat Combat Ready als de cover gezien wordt, over de Engelse band The Clash gaat. Schrijver Tim Satchwell heeft met dit boek niet alleen een ode gebracht aan een hele invloedrijke band, maar ook grondig onderzoek gedaan naar alles op en rondom een plaat die toch een mijlpaal in de geschiedenis van The Clash was.

Het is drie jaar na het uitbrengen van het iconische London Calling. Inmiddels zijn de punkers van weleer steeds meer muzikaal gaan experimenteren en weet de band ook vele andere invloeden in hun muziek te verwerken. Combat Rock wordt nog uitgebracht in de succesvolle line-up van Joe Strummer, Mick Jones, Paul Simonon en Topper Headon.

Het boek

Het begin van het boek mag even best taai zijn. Liefhebbers die niet zo into The Clash zijn zullen het als lastig beschouwen, maar wie verder leest, zal blij zijn dat Satchwell alle personages die belangrijk en net iets minder belangrijk zijn goed weet te beschrijven. In het verloop van het boek geeft dat meer besef van hoe bepaalde verhoudingen lagen en welke zaken er speelden.

Satchwell heeft veel onderzoek gedaan. Combat Ready, welke uit is gekomen via Earth Island Publishing, leest alsof Tim Satchwell alle feiten die er bekend waren, heeft kunnen achterhalen. Dat gaat niet alleen om de verhalen, welke mooie inzichten geven in die tijd en in de band destijds, maar vele data. Zo staat er in de loop van het boek ook een heel overzicht van bands die tracks van Combat Rock hebben gecoverd. Het is nog lang niet alles, maar het geeft wel een indruk van hoelang The Clash al van invloed is.

De sterk links beïnvloede band scoorde met Combat Rock hits met onder andere ‘Should I Stay Or Should I Go’ en ‘Rock The Kasbah’. Daar wordt natuurlijk ook over uitgelicht. Toch zijn juist ook de verhalen rondom die andere tracks interessant. Die herbergen namelijk nog de nodige invloeden, van de jazz tot aan de reggae.

Beelden genoeg

Naast het feit dat er in woord nagenoeg alles te lezen en beleven valt, heeft Tim Satchwell ook veel beeldmateriaal weten te verzamelen. Posters, kleding en andere toebehoren staan er dan ook in kleur in, evenals vele foto’s van de band ten tijden van deze in het zonnetje gezette plaat.

Combat Ready is een erg compleet boek van Tim Satchwell geworden dat Combat Rock van The Clash eert op een wijze waarop alleen hele grote geëerd worden. Weet wel dat het een uitgave is voor de echte diehard fan. Rock ths book.

Tim Satchwell - Combat Ready

Earth Island Publishing online

Website
Twitter
Facebook
Instagram

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén