White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

(0) – SkamHan

Leestijd: 2 minuten

Het is misschien een beetje een vreemde gewaarwording: (0). Als een band zo’n naam draagt, gaat het in eerste instantie niet om wat die band maakt, maar hoe de band genoemd moet worden. In het geval van het Deense (0) geldt dat ‘parentes0parentes’ als uitspraak schijnt te gelden. Die band, (0) dus, heeft onlangs een platencontract bij Napalm Records getekend. Via die platenmaatschappij komt (0) met SkamHan.

Deze uit Denemarken afkomstige band schijnt zich in het landschap tussen de black metal en de progressieve metal te bevinden. Daarbij geldt dat men over (0) zegt dat dit het best bewaarde geheim van het land op muzikaal gebied geldt. Dat zorgt er wel voor dat de verwachtingen bij het opzetten van SkamHan hooggespannen zijn.

De plaat telt zeven nummers. Die zorgen samen voor iets minder dan vijftig minuten aan muziek. Dat is dus meer dan op de enige andere release die (0) tot op heden uit had gebracht. Daarop waren slechts vier tracks te horen. In tegenstelling tot die uitgave hebben de nummers nu ook gewoon titels in plaats van getallen die voor de tijdsduur van de tracks staan.

Opener ‘Tyndere End Hud’, waarvan iemand die het Deens niet machtig is, geen idee van de betekenis zal hebben, laat horen dat de black metal toch wel sterk door de aderen giert. Het progressieve van (0) komt in ‘Sjælstjæler’ meer naar voren. Het toppunt van die progressieve kant is toch wel te vinden in ‘Rød Glorie’. Met bijna tien minuten is dat de langste track van SkamHan. Hier komen passages die doen denken aan een combinatie van Pink Floyd, Der Weg Einer Freiheit en Opeth. Die combinatie mag misschien verrassend zijn, het heeft wel iets, al moet de luisteraar wel open-minded zijn.

De eerste zes tracks komen met ijzige vocalen die de link met de black metal makkelijk maken. Afsluiter ‘Alle Renses’ is daarin een uitzondering. In een kleine zeven minuten komt er geen stem aan te pas. (0) laat hier horen dat ze ook sferisch te werk kunnen gaan. Echter, misschien was dan een instrumentale metaltrack beter geweest dan dit drone-achtige geneuzel. Zeker gezien de speelduur.

(0) is dan misschien het best bewaarde geheim van Denemarken, SkamHan laat bij vlagen horen dat deze band geniale dingen kan doen. Zolang dit vijftal het bij muziek maken houdt, is het boeiend. De afsluiting is een anti-climax die hopelijk de rest van de nummers niet in de weg zit.

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén