White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Anemone – Freebird

Leestijd: 2 minuten

Nee, het is geen ode aan het legendarische nummer van Lynyrd Skynyrd. Waarschijnlijk. Freebird is het tweede album van het Nederlandse Anemone, welke de plaat veel later dan gepland ziet uitkomen. Dat gebeurt wel via voor hun een nieuw label, Gentlemen Recordings.

Anemone

Dit Nederlandse gezelschap zag er ten tijde van de opnames van Freebird anders uit dan nu. De coronaperiode heeft er wat dat betreft flink ingehakt, maar Vander van Dijk, de frontman van Anemone, heeft nieuwe kompanen gevonden. Daarmee wordt nu de weg voortgezet die jaren terug was ingezet.

Freebird

Eerst is er dus Freebird. Die plaat is opgenomen voor de pandemie. Dat gebeurde in de Schenk Studio te Amsterdam. Daarmee blijkt eens te meer dat muziek geen voetbal is, gezien Anemone uit Rotterdam komt. In het totaal zijn er acht tracks terechtgekomen op Freebird, welke samen voor een kleine veertig minuten aan nieuwe muziek van Anemone opleveren.

Ondanks dat eerder een band van weleer werd aangehaald, lijkt Anemone wel geproefd te hebben van het verleden. Hun beetje dromerige indierock, waarbij in ‘Lose Yourself’ ook de jaren ’90 aangehaald worden, doet niet Nederlands aan. Wie had gezegd dat deze band uit ergens in het Verenigd Koninkrijk kwam, zou zo geloofd worden. ‘Freebird’ laat daarbij ook nog eens horen dat de band niet schuwt om de gitaar scheurend in te zetten. Een zege, waarmee Anemone zich in de dromerige omgeving ook springlevend toont.

Vergelijking

De leden van Anemone laten op Freebird zich het beste vergelijken met een band als The Brian Jonestown Massacre. Toevalligerwijs heeft die band ook weer een nummer dat ‘Anemone’ heet. Toeval of niet, de dromerige insteek op de muziek, waarbij de shoegaze, blues en rock allemaal licht doorsijpelen in de sound, sluit er goed bij aan. ‘Lose Yourself’, wat de langste track van de plaat is, ‘Coin’ en ‘Don’t Fear’ onderstrepen dat bijvoorbeeld. Echter, de overige tracks hadden hier ook zomaar genoemd worden.

Het is er nog geen weer voor – op het moment van schrijven is het druilerig met een irritante waterkou – maar Freebird is een geweldige plaat van Anemone om mee in het gras te gaan liggen en wolken kijken. En dan op repeat en wegdromen.  

Anemone - Freebird

Tracklist Freebird

1. WHEEL TO HIS HEART
2. FREEBIRD
3. LOSE YOURSELF
4. GOOD SIDE
5. DON’T FEAR
6. COIN
7. BROKEN
8. THE SADNESS

Anemone online

Website
Facebook
Instagram

Gentlemen Recordings online

Website
Facebook
Instagram

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén