White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Beaten To Death – Agronomicon

‘De beste grindcore sinds Nasum.’ Dat werd er over het uit Oslo afkomstige gezelschap Beaten To Death gezegd. Sinds het begin van dit decennium schopt dit vijftal alles omver wat er in hun buurt komt. Hun nieuwste release, welke uit komt via Mas-Kina Recordings, heet Agronomicon.

Twaalf nummers en nog geen tweeëntwintig minuten aan muziek. Dat is het resultaat van een energieke sessie in de studio. Daar is alles opgenomen zoals het is en vervolgens zijn er geen audio-kunstenaars aan te pas gekomen om eventuele oneffenheden glad te strijken. Oneffenheden? Het is grindcore. En misschien kan men bij Beaten To Death bij vlagen spreken van happy grindcore, want waar de meeste grindcore-bulldozers alleen maar beuken, denkt Beaten To Death ook aan melodie. ‘Ga Snuble Bli Ligende’, wat ongetwijfeld iets Noors is en waarin ook nog geflirt wordt met de hardcore, laat dat goed horen. Overigens is het niet erg of er nu Engels of Noors gezongen wordt; verstaan doet men het zelden. Inherent aan het genre. Zelfs met de bijgeleverde lyrics in het boekje kan men nog hele andere zaken meebrullen.

Maar, grindcore dat blijft boeien is uniek. In dat kader is Beaten To Death ook uniek, want zij blijven wel boeien. Misschien komt dat ook doordat de band er niet voor heeft gekozen om zevenendertig-en-een-half nummer op de plaat te zetten, maar gewoon twaalf. Afsluiter ‘Eternal Punished Septic’, welke met zijn twee minuten en negentien secondes wel veruit de langste track op Agronomicon is, weet zelfs nog te verrassen in de manier van zingen. Dat is exemplarisch voor Beaten To Death; zij weten de luisteraar veelvuldig te verrassen. Wie verwacht er nu melodieuze gitaarriedels in überstrakke grindcore? Bij Beaten To Death is niks te gek, maar wel met het oog op het groter geheel.

Zie Beaten To Death als die grindcore bulldozer die niet alles platwalst wat hij tegenkomt, maar die ook de voorbijgangers voorziet van een kleurrijk palet aan lampjes. Kortom, grindcore en melodie versmelten op Agronomicon tot een verrassend, vermakelijk en indrukwekkend geheel. Reclame voor de zeer extreme muziek.

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén