White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Cage The Elephant – Social Cues

De band bestaat al sinds 2006 maar is tot op heden nog niet te vangen geweest in een genre, een stijl of iets waarmee enige richting gegeven kan worden. Cage The Elephant staat bekend als rockband, maar staat voor veel meer dan dat. Hun vijfde studioplaat heet Social Cues en komt uit via Sony.

Ooit leek het alsof Cage The Elephant een band was die zich vooral had laten inspireren door onder andere Nirvana en andere grunge-gerelateerde bands. Die tijden zijn al lang achterwege gelaten. Dat blijkt ook op Social Cues. Waar ‘House Of Glas’ openlijk flirt met de hiphop komen deze Amerikanen ook met een David Bowie-achtige ballade ‘Love’s The Only Way’. ‘The War Is Over’ laat horen hoe men met een perfecte smooth feeling de rock benadert. In dat opzicht kan men Cage The Elephant misschien wel het beste refereren aan het Nederlandse Chef’special.

De nieuwe plaat van Cage The Elephant telt in het totaal dertien tracks. Waar voor sommige mensen denken dat dertien een ongeluksgetal is, geldt dat niet voor deze Amerikaanse rockers. De dertien nummers op Social Cues laten namelijk horen hoe een met zijn tijd mee geëvolueerde rockband klinkt zonder te vervelen, zonder gezapig te worden en vooral met veel variatie. ‘Night Running’, waarin rockheld-pur-sang Beck mee komt doen, spat eruit, maar dat geldt ook voor ‘What Iám Becoming’. Die laatste spat niet door zijn rockende gehalte, maar door een intens zwoele sfeer.

Sommige platen zijn niet te grijpen. Zij zijn ook niet te begrijpen. Het enige wat zij doen is de luisteraar verbaasd, verbouwereerd en sprakeloos achter laten. Zo’n plaat is Social Cues van Cage The Elephant. Een schop tegen het hokjesdenken voor een betere wereld.

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén