White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Cave In – Heavy Pendulum

De tijden voor het Amerikaanse Cave In zijn flink veranderd sinds Final Transmission, welke voor sommigen gezien werd als het eind van die band. Dat is echter niet zo. Met Converge’s Nate Newton als bassist is de band nu neergestreken bij Relapse Records. De opvolger van Final Transmission heet Heavy Pendulum en is de zevende studioplaat van Cave In.

Cave In

De heavy rock van Cave In leek door het overlijden van bassist Caleb Scofield abrupt te stoppen. Het album dat toen werd gemaakt, werd nog wel afgemaakt. Dat was eveneens met dank aan Nate Netwon. Daarmee is er wel een belangrijke wisseling in de eigenlijk lang toch hele stabiele line-up gekomen, noodgedwongen natuurlijk.

Cave In is half jaren ’90 gestart en al vrij snel had men met Until The Heart Stops de eerste plaat. Die verscheen via Hydra Head Records, een label waar Cave In tot en met de vorige plaat bij is gebleven op een klein uitstapje na dan. Net voor de break van een paar jaar was Ben Koller ook nog even de drummer. Juist, die band met Converge moge duidelijk zijn.

Heavy Pendulum

Nu is er dus die zevende studioplaat van deze Amerikanen. Cave In heeft daarop veertien tracks geplaatst. Men kan niet klagen over de speelduur, want met zeventig minuten geldt de release als een zeldzaam goed gevulde plaat in deze tijden. Er moet wel de kanttekening gemaakt worden dat afsluiter ‘Wavering Angel’ meer dan twaalf minuten duurt. Daarover meer.

De plaat opent krachtig met een riffs die de muziekliefhebber op het puntje van zijn of haar stoel zal brengen. Het is duidelijk hier echt iets gaat komen. Wie overigens goed oplet, weet dat die opener, ‘New Reality’, nog van de hand is van Caleb Scofield. Zo is hij toch nog aanwezig op deze plaat.

Lengte en variatie

Muzikaal Cave In lastig te plaatsen. Net als de invloeden van sludge en stoner de overhand lijken te nemen, komt de hardcore weer om de hoek kijken, om vervolgens de doom ook niet uit te sluiten. ‘Blinded By A Blaze’ is daar een goed voorbeeld van. De rustieke gitaarnoten weten de luisteraar zelf te bedwelmen, terwijl de ritmes tot op het bot voelbaar zijn. De lage klanken zorgen voor een slepende basis die de luisteraar nog dieper deze plaat in zuigt.

Waar ‘Nightmare Eyes’ en ‘Blinded By A Blaze’ de zeven minuten passeren, is er een track die dus echt de kroon spant qua lengte. ‘Wavering Angel’. Wie denkt dat alle energie verspeeld is en de akoestische klanken een voorbode zijn voor een kabbelende track, komt bedrogen uit. Cave In slingert nog een keer een flinke dosis energie door de speakers, alsof er alles nog vanaf hangt. Juist door die akoestische minuten vlamt Cave In misschien wel nog intenser. Als een groep een ode aan zichzelf zou kunnen doen, had Cave In dat met dit nummer gedaan.

Waarschijnlijk zal wijlen Caleb Scofield met een trotse glimlach kijken van waar zijn ziel ook moge zijn `naar zijn voormalige band. Cave In levert hier met Heavy Pendulum een schijf waar machtig veel mensen van gaan genieten af. Het is nog vroeg om over eindlijstjes te praten, maar wees niet verrast als deze erop prijkt.

Cave In - Heavy Pendulum

Tracklist Heavy Pendulum

 1. New Reality
 2. Blood Spiller
 3. Floating Skulls
 4. Heavy Pendulum
 5. Pendulambient
 6. Careless Offering
 7. Blinded By a Blaze
 8. Amaranthine
 9. Searchers of Hell
 10. Nightmare Eyes
 11. Days of Nothing
 12. Waiting For Love
 13. Reckoning
 14. Wavering Angel

Cave In online

Facebook
Bandcamp

RELAPSE RECORDS ONLINE

Facebook
Twitter
Instagram
Webshop

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén