White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Dimmu Borgir – Inspiratio Profanus

Leestijd: 2 minuten

Elke artiest is het productie van zijn of haar inspiratie. Sommige willen daar weinig over kwijt, andere steken dat niet onder stoelen of banken. Dat laatste gaat ook op voor de Noren van Dimmu Borgir, want middels Inspiratio Profanus komen zij met een coveralbum. Die release verschijnt, zoals traditiegetrouw bij Dimmu Borgir, via Nuclear Blast.

Dimmu Borgir en covers

Wie de band de afgelopen decennia gevolgd heeft, weet dat Shagrath en consorten niet vies zijn van een covertje hier en daar. Op Devil’s Path, de EP uit 1996, schotelde Dimmu Borgir al tweemaal Celtic Frost voor en Twisted Sister’s ‘Burn In Hell’ sloot Puritanical Euphoric Misanthropia af, tenminste, als men de luxe versie destijds kon bemachtigen.

Inspiration Profanus

Nu lijkt het erop dat Dimmu Borgir voor Inspiratio Profanus die covers verzameld heeft en zo nodig heeft aangevuld. Het resultaat betreft een ruim half uur aan Dimmu Borgir met het werk van anderen. Het gevoel bekruipt wel dat het samengetrokken is uit hun carrière, want ‘Nocturnal Fear’, welke er in twee versies op staat, voelt in beide versies aan als op Devil’s Path. Het is natuurlijk wel zo dat de tracks die bijvoorbeeld origineel op zeer moeilijk te verkrijgen EP’s  te vinden zijn stonden, nu wel weer de spotlight op zoeken. In dat kader moet ‘Metal Heart’ van Accept ook gezien worden. Hoeveel latere fans kunnen zich namelijk nog buigen over een originele uitgave van Godless Savage Garden.

Maakt dit alles het dan allemaal minder of het minder waard. Nee. Dat is simpel. Het is gewoon leuk om Dimmu Borgir de Venom-klassieker ‘Black Metal’ lekker rauw door de speakers te horen knallen. Juist die rauwheid die hier veelvuldig weer te vinden is, komt niet meer terug in hun huidige sound. Daarbij komt dat ‘Perfect Strangers’ erg vermakelijk is. Dimmu Borgir dat Deep Purple speelt. Of het goed is, is een andere vraag, maar leuk zeker wel. Dat geldt minder voor hun versie van ‘Dead Men Don’t Rape’, origineel van G.G.F.H., want de vraag daar is wie daar blij van wordt. Misschien alleen goed om te beseffen dat Dimmu Borgir ook nog inspiratie uit de industrial haalt.

Inspiratio Profanus zal niet direct de nieuwe kaskraker voor deze grootheid worden, maar Dimmu Borgir zal hier de fans met een niet compleet oeuvre thuis en de liefhebbers van covers wel blij mee maken. En ja, toch weer even terug naar black metal.  

Dimmu Borgir - Inspiratio Profanus

TRACKLIST INSPIRATIO PROFANUS

1. Black Metal (Venom)
2. Satan My Master (Bathory)
3. Dead Men Don’t Rape (G.G.F.H.)
4. Nocturnal Fear (Celtic Frost)
5. Burn In Hell (Twisted Sister)
6. Perfect Strangers (Deep Purple)
7. Metal Heart (Accept)
8. Nocturnal Fear (Celtically Processed)  (Celtic Frost)

DIMMU BORGIR ONLINE

Website
Facebook
Instagram
Twitter

NUCLEAR BLAST ONLINE

Website
Webshop

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén