White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Feuerschwanz – Das Elfte Gebot

De Duitse folkmetalband Feuerschwanz combineert al meer dan vijftien jaar op aanstekelijke wijze de folk met de metal, met hier en daar ook een vleugje rock. Het gezelschap zag onlangs de nieuwe plaat Das Elfte Gebot verschijnen via Napalm Records. Die schijf kent een mooie verrassing.

De luxere uitgave van Das Elfte Gebot telt namelijk twee schijven. Dat is er één meer dan de standaardversie van deze release. Naast de elf nummers op de eerste schijf, staan er op die tweede schijf nog zeven nummers. Die vormen samen een bijzonder geheel. Daarover later meer.

Das Elfte Gebot

Deze plaat is alweer de negende langspeler van Feuerschwanz. De opvolger van het in 2018 verschenen Methammer laat horen dat de band nog steeds vol enthousiasme de metal en folk door elkaar weeft. ‘Meister Der Minne’, waarmee Das Elfte Gebot aftrapt, laat dit direct horen. De energie waarmee Feuerschwanz dat doet, geldt als aanstekelijk. Dat geldt zelfs voor mensen die niet van de folkmetal houden.

Eén van de krachten van Feuerschwanz is dat deze band een veelzijdig karakter in de muziek heeft. ‘Im Bauch Des Wals’ laat het bonte gezelschap horen dat men op een meeslepende manier de luisteraar kan inpakken, terwijl ‘Mission Eskalation’ juist frivool en opzwepend is. Daarbij komt dat Feuerschwanz ook bij vlagen laat horen dat men de metal ook best wat op de achtergrond kan zetten. Dan komt de rock meer naar voren, zoals in ‘Kampfzwerg’.

Die Sieben Todsünden

De tweede schijf telt zeven tracks en duurt nog geen half uur. Op dit deel, welke aangeduid is als Die Sieben Todsünden, speelt Feuerschwanz geen eigen werk. De verbindende factor in dit geheel zijn dus de covers. ‘Hier Kommt Alex’ van Die Toten Hosen, Powerwolfs ‘Amen & Attack’ en ‘Gott Mit Uns’ van Sabaton worden op heerlijke wijze vertolkt.

Een van de opvallendste tracks op dit deel is ‘I See Fire’. Juist, daar haalt Feuerschwanz geen rockende act aan. Dit betreft een nummer van Ed Sheeran. Die zal op zijn beurt horen dat men in een setting van metal met een dansende viool ook raad weet met deze track. Toch gaat de prijs voor de meest indrukwekkende versie naar een nummer wat van origine ook van een Duitse band is, misschien wel de grootste van dit moment. Rammstein. Feuerschwanz weet ‘Engel’ in een indrukwekkende, groteske versie te presenteren. Daarbij komt dat de vocalen van Hauptmann Feuerschwanz erg passend bij het nummer zijn. Dat de melodie wordt gespeeld middels de aan de folk gerelateerde instrumenten, geeft het ook een mooie Feuerschwanz glans.

Das Elfte Gebot met het bijgevoegde Die Sieben Todsünden is een release waar Feuerschwanz mee laat horen dat de band nog steeds top is. De combinatie van folk en metal wordt zeer evenwichtig gebracht. Tel daarbij op dat men naast het indrukwekkende eigen werk ook tracks van anderen naar hun hand kunnen zetten en men snapt dat Feuerschwanz een ijzersterk staaltje folkmetal hier aflevert.

Tracklist

01. Meister der Minne
02. Metfest
03. Das elfte Gebot
04. Kampfzwerg
05. Im Bauch des Wals
06. Mission Eskalation
07. Schildmaid
08. Malleus Maleficarum
09. Lords Of Powermet
10. Totentanz
11. Unter dem Drachenbanner

Bonusdisc
01. Ding (Seed)
02. Hier kommt Alex (Die Toten Hosen)
03. Amen & Attack (Powerwolf)
04. I See Fire (Ed Sheeran)
05. Gott mit uns (Sabaton)
06. Limit (Deichkind)
07. Engel (Rammstein)

Feuerschwanz online

FACEBOOK
INSTAGRAM
TWITTER
HOMEPAGE
NAPALM RECORDS

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén