White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Joe Bonamassa – Royal Tea

Leestijd: 3 minuten

In tijden dat het Nederlandse koningshuis in wat heftiger vaarwater verkeert, komt de koning van de gitaar, Joe Bonamassa, met ook een koninklijke geste. Hij heeft namelijk een nieuwe studioplaat opgenomen en daarvan kan men toch wel stellen dat die een koninklijk randje heeft. Via Provogue komt Joe Bonamassa met Royal Tea.

Joe Bonamassa

De gitarist die op zijn twaalfde al mocht openen voor B.B. King geldt als een van de hedendaagse helden van de bluesrock. Zijn veelzijdigheid bracht hem niet alleen solo succes, maar bijvoorbeeld ook aan de zijde van Beth Hart. Kenmerkend voor zijn spel is het gebruik van de Gibson Les Paul. Daarvan heeft hij er overigens meer in het bezit dan de meeste grote muziekwinkels.

Royal Tea

De nieuwe plaat van Joe Bonamassa is opgenomen in de Abbey Road studio’s. Deze Amerikaan eert de Britse cultuur dan ook op velerlei manieren. De meest befaamde studio staat prominent op de cover vermeld, evenals dat het een product is welke gemaakt is in het Verenigd Koninkrijk. Tien tracks heeft Joe Bonamassa opgenomen voor Royal Tea. Daarvan is opener ‘When One Door Opens’ met zeven en een halve minuut de langste.

Hoewel Joe Bonamassa natuurlijk een Amerikaan is, heeft hij een voorliefde voor de van de Britse eilanden afkomstige bluesrock. In de titeltrack van deze plaat is dat goed te horen. Hier en daar kan het bruggetje gemaakt worden naar Eric Clapton en Jeff Beck. Daarentegen laat hij in het grootse ‘When One Door Opens’ horen ook meer dan de blues te omarmen. De vele lagen staan in een schril contrast bij het mooie ‘Why Does It Takes So Long To Say Goodbye’. Dat rustige vaarwater zorgt ervoor dat de gitaar in deze ballade op een zwoele wijze geen noot te veel speelt.

De kracht van samen

Joe Bonamassa heeft niet alles geheel zelf geschreven. Onder andere de Britse grootheid op het gebied van muziek en muziek ontdekken, Jools Holland, heeft bijgedragen aan het schrijven van de tracks. Dat geldt onder andere ook voor Bernie Marsden, die gekend kan worden van Whitesnake. Hierdoor is het muzikaal ook breder te trekken dan bluesrock pur sang. ‘A Conversation With Alice’ heeft in de verte ook iets van Wings, ‘Beyond The Silence’ heeft ook iets van een hardrockballade uit de jaren ’80. De rol van de akoestische gitaar is hier ook op een uiterst pakkende wijze vormgegeven.

Joe Bonamassa hoeft geen albums meer te maken om de mensheid te overtuigen van zijn kunde op zowel het gebied van het maken als van het schrijven van muziek. Royal Tea is een plaat die de breedte van de interesses van Joe Bonamassa bundelt en laat zijn dat alles neerkomt op slechts één ding: pure passie.

Joe Bonamassa - Royal Tea

Tracklist Royal Tea

1. When One Door Opens  
2. Royal Tea   
3. Why Does It Take So Long To Say Goodbye  
4. Lookout Man!  
5. High Class Girl  
6. A Conversation With Alice  
7. I Didn’t Think She Would Do it  
8. Beyond The Silence  
9. Lonely Boy   
10. Savannah 

Joe Bonamassa online

Website
Facebook
Twitter
Instagram

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén