White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Joe Satriani – The Elephants Of Mars

Eigenlijk is het best een hoge eis die hij zelfde stelde aan de nieuwe plaat: een nieuwe standaard stellen voor instrumentale, gitaar-gedreven muziek. Dat alle ogen dan ook gericht zijn op dat album, zal geen verrassing heten. Via earMusic komt gitaarvirtuoos Joe Satriani met The Elephants Of Mars.

Joe Satriani

Wie Joe Satriani niets zegt, weet waarschijnlijk ook niet wat een gitaar is en zal het internet nog niet hebben ontdekt. Deze gitaarvirtuoos is niet alleen een van de meest toonaangevende spelers op zijn gebied; hij was ook de docent van vele aansprekende namen als Steve Vai, Metallica’s Kirk Hammett, Alex Skolnick van Testament en Primus’ Larry LaLonde. Waar deze kleine selectie al een zeer gerenommeerd groepje is, mag ook niet vergeten worden dat zijn platen solo of onder andere met de G3 of Chickenfoot van sublieme aard zijn.

The Elephants Of Mars

De nieuwe plaat van Joe Satriani is alweer zijn negentiende onder zijn eigen naam. Ook dat is een gegeven om ‘u’ tegen te zeggen. The Elephants Of Mars bevat veertien gloednieuwe songs van Joe Satriani, welke hij met zijn band over de hele wereld heeft opgenomen. Dat had dan weer alles te maken met de durende pandemie.

De tracks onderstrepen de kunde van Joe Satriani om instrumentale muziek boeiend te houden. Lange nummers zijn er, op het zes minuten durende ‘Dance Of The Spores’ na, niet bij en de sound is veelzijdig, zonder dat het allemaal losse stukjes worden. De release mag dan ook over de hele wereld zijn opgenomen, de nummers laten de luisteraar die wereldreis ook ervaren. Op een vernuftige wijze speelt Satriani met zijn band met de elementen der culturen, tot zelfs die van buitenaardse in ‘Dance Of The Spores’. Overigens trekt hij daar de luisteraar ook nog even de geschiedenis in.

Een knipoog

‘Sailing The Seas Of Ganymede’, nee, niet Sailing The Seas Of Cheese, maar toch ligt daar een link. Er lijkt in de begeleiding van Satriani hier toch licht een knipoog gemaakt te worden naar Primus. Echter, de baslijnen zijn gedurende deze hele plaat van hoog niveau, waardoor dit even zo goed voor ‘E 104th st NYC 1973’ had kunnen gelden. Zowel Les als Lar zouden hier zomaar stiekem een compliment van Satriani hebben kunnen ontvangen, op muzikale wijze wel te verstaan.

De standaard waar hij vooraf op doelde, wordt met The Elephants Of Mars door Joe Satriani weer opnieuw geijkt. Wie in een kleine zeventig minuten met louter instrumentale muziek vol virtuoos gitaarspel kan boeien, is groots bezig. Deze man zet de eventuele concurrentie op genadeloze achterstand.

Joe Satriani - The Elephants Of Mars

TRACKLIST THE ELEPHANTS OF MARS

1. Sahara  
2. The Elephants of Mars
3. Faceless
4. Blue Foot Groovy
5. Tension and Release
6. Sailing the Seas of Ganymede
7. Doors of Perception
8. E 104th St NYC
9. Pumpin’
10. Dance of the Spores
11. Night Scene
12. Through a Mother’s Day Darkly
13. 22 Memory Lane
14. Desolation

JOE SATRIANI ONLINE

Website
Facebook
Instagram
Twitter

EARMUSIC ONLINE

Webshop
Facebook

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén