White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Kayak – Out Of This World

Leestijd: 2 minuten

Het was eind 2019 toen oprichter Ton Scherpenzeel een hartaanval krijgt. Dan is het altijd maar de vraag hoe men daarvan herstelt en of muziek maken nog kan zoals eerst. Het antwoord geeft Kayak via de langspeler Out Of This World, welke verschijnt via InsideOut Music.

Kayak

Volgend jaar is het veertig jaar geleden dat Kayak werd opgericht. Van de oorspronkelijke line-up is alleen Scherpenzeel zelf nog over. De toetsenist heeft echter niet te klagen over het niveau van de mensen die hij om zich heen heeft verzameld. Onder andere alleskunner op de gitaar Marcel Singor en zanger Bart Schwertmann maken deel uit van de band. Drummer Hans Eijkenaar, die onder andere voor Robby Valentine, Anouk en Herman Brood heeft gespeeld, en bassist Kristoffer Gildenlow completeren de bezetting.

Out Of This World

Deze nieuwe studioplaat van Kayak telt vijftien nummers. Samen zijn die goed voor zeventig minuten aan muziek. Waar dat wel op één cd geplaatst kan worden, geldt daarom dat de lp-versie bestaat uit twee schijven. ‘A Writer’s Tale’ is met net geen tien minuten de langste track van de release.

Het mooie van deze plaat is het feit dat Kayak de eigen sound binnen alle tracks hoog houdt, maar toch flink weet te variëren. Opener ‘Out Of This World’ zwijmelt meer op de roze wolk van de symfonische rock, terwijl ‘Under A Scar’ de band wat meer bombast in de strijd gooit. Het symfonische aspect komt daardoor ook in een ander daglicht te staan. Toch is het bij deze voorbeelden beide duidelijk dat het om Kayak gaat.

‘The Way She Said Goodbye’ laat horen dat men de rust van ballade ook op een indrukwekkende manier kan implementeren. Dat heeft de band in het verleden natuurlijk ook al vaak genoeg laten horen, maar het onderstreept hier ook hoe breed Kayak qua sound is. ‘A Writer’s Tale’ is op haar beurt een track waarin juist veel gebeurt, zonder dat Kayak hier zaken forceert. Ook dat is een kracht van deze band.

Natuurlijk zal Kayak voor altijd verbonden zijn aan het magistrale ‘Ruthless Queen’, maar op Out Of This World laat de band toch echt horen dat men nog steeds de luisteraar volledig kan grijpen. De brede sound op Out Of This World zal veel liefhebbers goed doen. Een band om trots op te zijn.

Kayak - Out Of This World

TRACKLIST OUT OF THIS WORLD

 1. Out Of This World
 2. Waiting
 3. Under A Scar
 4. Kaja
 5. Mystery
 6. Critical Mass
 7. As The Crow Flies
 8. The Way She Said Goodbye
 9. Traitor’s Gate
 10. Distance To Your Heart
 11. Red Rag To A Bull
 12. One By One
 13. A Writer’s Tale
 14. Cary
 15. Ship Of Theseus

KAYAK ONLINE

Website
Facebook

INSIDEOUT MUSIC ONLINE

Facebook
Website
YouTube
Shop

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén