White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Khemmis – Doomed Heavy Metal EP

Leestijd: 2 minuten

Khemmis is afkomstig uit de Amerikaanse staat Colorado. Voor een complete generatie zal gelden dat die staat vooral gekend wordt van de animatieserie South Park. Toch heeft Colorado meer te bieden dan Cartman en zijn vrienden. Khemmis is daar een voorbeeld van. Deze door doom en heavy metal beïnvloede band timmert al vele jaren aan de weg. Onlangs voegde die groep een EP aan haar oeuvre toe.

De EP Doomed Heavy Metal is uitgekomen via Nuclear Blast. In een kleine veertig minuten passeren er zes tracks de revue. De eerste die daarvan zijn studio-opnames en de laatste drie betreffen tracks die op zijn genomen die Khemmis live haar kunsten aan het vertonen was.

Van de drie tracks welke studio-opnames zijn, zijn er twee niet van de hand van dit viertal. Khemmis opent de EP Doomed Heavy Metal met een mooi eerbetoon aan Ronnie James Dio. ‘Rainbow In The Dark’ is een ijzersterke cover van het welbekende Dio-nummer. Ook ‘Empty Throne’ is niet het schrijfwerk van Khemmis. Deze track is van Lloyd Chandler. Dit zwaar aangezette nummer was eerder ook al op de split-single van Khemmis met Spirit Adrift te horen. Gezien het een lekker nummer is, is het niet erg dat deze track nogmaals op een release staat.

De drie live tracks op Doomed Heavy Metal EP behoren tot ‘Bloodletting’, ‘Three Gates’ en ‘The Bereaved’. Kenners van Khemmis zullen direct beseffen dat elke langspeler hiermee met één track wordt aangehaald. Per nummer gaat met een album verder terug in de tijd. Afsluiter ‘The Bereaved’ stond niet alleen op de eerste langspeler, maar ook op de eerste EP.

Deze live-nummers laten horen dat Khemmis live ook zijn mannetje staat. De stem van zanger Ben doet hierbij ook een beetje denken aan die van Myles Kennedy van Alter Bridge. Dat zorgt ervoor dat de door doom en heavy metal beïnvloede metal een toegankelijk karakter heeft. Het is daarom ook een beetje alsof Paradise Lost opgegaan is met Black Sabbath, waarbij Alter Bridge voor de vocalen zorgt. ‘Three Gates’ zorgt ervoor dat juist Paradise Lost ook nog in de vocalen wordt betrokken.

Khemmis mag dan nog niet bij iedereen bekend zijn, maar dit zo zomaar eens een mooi uithangbord voor de staat Colorado kunnen gaan worden. Dit viertal staat voor een prettige vorm van doom en heavy metal. En anders is de cover van Dio alleen al een reden om deze plaat te checken.

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén