White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Kingfisher Sky – Rise EP

De Nederlandse progressieve rockband Kingfisher Sky heeft tijdens de periode waarin Covid-19 de wereld domineerde niet stilgezeten. Eerst was er de ep The Quarantine Sessions, waarop de band eigen werk akoestisch speelde. Vervolgens kwam er ook de ep The Winter Sessions. Ditmaal werden akoestische covers ten gehore gebracht. Nu is er een derde ep. Kingfisher Sky presenteert Rise.

Kingfisher Sky

De band is opgericht in 2005 door ex-Within Temptation-drummer Ivar de Graaf en zangeres Judith Rijnveld. De sound van Kingfisher Sky kent vele elementen vanuit de progressieve rock in de breedte, maar heeft met de strijkpartijen van Maaike Peterse ook een bijzondere troef in handen. De meest recente langspeler, Technicoloured Eyes, stamt inmiddels alweer uit 2018.

Rise EP

Op de ep Rise schotelt Kingfisher covers noch akoestisch werk voor. Kortom, deze korte release onderscheidt zich van de vorige twee. Hier speelt Kingfisher Sky vier tracks op een wijze die men van de band gewend is. De band heeft nagenoeg alles zelf opgenomen en van een mix voorzien. Alleen de mastering is gedaan door Pier-Durk Hogeterp.

De tracks op deze extended play laten de breedte van Kingfisher Sky goed horen. Afsluiter ‘Fool’s Anthem’, welke met exact drie en een halve minuut de kortste van de plaat is, laat horen dat de band de banden met Deep Purple en Focus aan durft te halen. Dat komt vooral door de inzet van de toetspartijen van Erik van Ittersum. De stem van Rijnveld komt hier ook goed tot haar recht.

‘The Grey Fields’ is een slepende, ietwat donkere ballade. Als Genesis, Celine Dion en Ultravox samen in de studio zouden zitten, was dit wellicht het resultaat. Dat klinkt misschien bijzonder, maar het is juist door dit rustige, diepe karakter juist ook een hele mooie track geworden. Dat geldt ook voor het krachtige ‘Rise Up’, waarmee de band de release opent, en het wat folky ‘Rain On Your Parade’.

Met de extended play Rise heeft Kingfisher Sky een viertal tracks die laten horen dat de band ook met nieuw werk de liefhebber van progressieve rock makkelijk inpakt. Laat de opvolger van Technicoloured Eyes maar komen.

Kingfisher Sky - Rise

Tracklist Rise EP

  1. Rise Up
  2. Rain On Your Parade
  3. The Grey Fields
  4. Fool’s Anthem

Kingfisher Sky online

Website
Facebook
Instagram

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén