White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Lord Of The Lost – Swan Songs III

Leestijd: 3 minuten

Wie bij de fans van Lord Of The Lost 2015 en 2017 aanhaalt, zal als antwoord Swan Songs krijgen. In die jaren kwam namelijk deel 1 en deel 2 van deze bijzondere releases uit. Lord Of The Lost liet onder andere horen dat de band het ook akoestisch in het vat kon gieten. Recent kwam een derde deel hiervan uit. Lord Of The Lost zag Swan Songs III via Napalm Records verschijnen.

Verschil

Het verschil met Swan Songs en Swan Songs II is dat de van origine donkere, industrial-achtige band een selectie nieuwe nummers speelt met het Lord Of The Lost Ensemble. Juist, dat betekent dat er een keurkorps aan klassieke instrumenten te genieten valt. Daarbij zijn ook nog een aantal nummers uit het bestaande oeuvre van Lord Of The Lost in dit jasje gestoken.

Naast de leden van Lord Of The Lost, die hun instrumenten akoestisch spelen, bevat het ensemble onder andere meerdere violisten, meerdere percussionisten, een cellist en een organist. Tevens komt er bij een aantal nummers op deze plaat ook nog een koor om de hoek kijken. Kortom, Lord Of The Lost pakt flink uit met deze release.

Uitgekleed

Waar vorig jaar nog de bijzondere live-release Confession Live At Christkirche uitkwam, weet Lord Of The Lost de luisteraar nu wederom te verrassen. Het piano-geleide ‘Dying On The Moon’ is daar een goed voorbeeld van. Het donkere karakter van de band rondom Chris Harms blijft overeind, maar muzikaal wordt er toch wel een ander pad bewandeld. Met Joy Frost, die bij deze track de vrouwelijke vocalen op zich neemt, weet Lord Of The Lost haast op een klassieke manier de donkerte vol trots te bewandelen.

Bij de meeste tracks van Lord Of The Lost op Swan Songs III is de zang van Chris Harms bepalend. Zijn donkere stem krijgt op sommige momenten echter gezelschap. In ‘We Were Young’ is daarbij een mooie rol weggelegd voor het Heaven Can Wait Choir. De stem wordt dan ingezet als een extra instrument.

‘Letters To Home’

Zoals aangehaald is, staan er ook tracks op die men al kent. Acht nummers, die op de cd-versie op de tweede schijf staan, kan men al kennen. ‘My Heart Is Black’, ‘Loreley’ en ‘Morgana’ worden onder andere ook op deze wijze als het Lord Of The Lost Ensemble ten gehore gebracht.

Toch is de kroon op het werk het imposant ‘Letters To Home’. Die track sluit Swan Songs III af. Het nummer staat voor een achttien minuten durende groteske vertoning van de donkerte, vertaald in muziek. In deze setting lijkt dat nummer misschien nog wel meer tot zijn recht te komen. De orkestrale elementen tillen deze track naar een nog hoger niveau. Met recht het magnum opus van deze release.

Lord Of The Lost durft te verrassen. Dat heeft de band al veelvuldig gedaan. De fans die louter de rockkant van deze band adoreren, zullen het niets vinden. Daarentegen staat dat de muziekliefhebbers die breder georiënteerd zijn van dit soort staaltjes juist kunnen genieten. En onderstreept het de kwaliteit van de muziek niet als men het ook in een geheel andere setting nog steeds kan laten vlammen zonder de essentie te verliezen?

Lord Of The Lost - Swan Songs III - Napalm Records

Tracklist Swan Songs III

CD 1:
01. A Splintered Mind    
02. A One Ton Heart  
03. Dying On The Moon (feat. Joy Frost) 
04.  Zunya
05. Unfeel
06. Deathless  
07. Agape
08. Hurt Again 
09. Amber
10. We Were Young (feat. HEAVEN CAN WAIT Chor)    
11. 4’33”
12. Dying On The Moon (Joyless Version)
13. We Were Young (feat. HEAVEN CAN WAIT Chor – ZDF Version)

CD 2:
01. Loreley (Swan Songs III Version) 
02. Morgana (Swan Songs III Version)
03. Black Halo (Swan Songs III Version)  
04. Cut Me Out (Swan Songs III Version) 
05. In Silence (Swan Songs III Version) 
06. Seven Days of Anavrin (Swan Songs III Version)   
07. My Heart Is Black (Swan Songs III Version)  
08. Letters To Home (Swan Songs III Version)

Lord Of The Lost online

FACEBOOK
WEBSITE
INSTAGRAM
NAPALM RECORDS 

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén