White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Mammal Hands – Captured Spirits

Jazz geldt niet altijd als een muziekstroming die makkelijk door het oor verteerd wordt. Daarom was het ook bijzonder dat het trio Mammal Hands met hun eerste drie platen lovende kritieken verkreeg, ook van niet jazz-fanaten. Inmiddels is Mammal Hands toe aan hun vierde langspeler. Via Gondwana komt Mammal Hands met Captured Spirits.

Mammal Hands

Het trio achter Mammal Hands is afkomstig uit het Britse Norwich. De groep bestaat uit de broers Jordan en Nick Smart. De eerste speelt de saxofoon en de tweede is pianist. Jesse Barnett completeert het gezelschap. Hij is verantwoordelijk voor de drums en de tabla. Dat laatste is natuurlijk een bijzondere troef in de sound.

Captured Spirits

Deze nieuwe langspeler van Mammal Hands telt in het totaal elf tracks. De leden presenteren daarmee bijna vijftig minuten aan muziek. Dat is, en wie goed kan lezen, wist dat al, instrumentale muziek. De saxofoon kan het beste gezien worden als de stem die leidend is, al weet de piano zich ook tot een belangrijke positie daarin te verheffen. Dat blijkt bijvoorbeeld in ‘Spiral Stair’.

Zoals eerder aangehaald is, is de troef, naast het geniaal spelen met maatsoorten, bij Mammal Hands de tabla. Deze komt niet als constante factor in de muziek voor. In ‘Versus Shapes’ is te horen hoe deze als frivole meerwaarde door de sound dartelt. Geniaal zonder geforceerd te klinken. Anderzijds weet de piano ook donkere noten tot een genot te maken. Onder andere in ‘Ithaca’ en ‘Spiral Stair’ doen sommige aanslagen hierop denken aan de laatste plaat van A Perfect Circle. Mammal Hands is dan ook geen jazzband die jazz moeilijk maakt, integendeel.

Mammal Hands heeft met Captured Spirits  een langspeler gemaakt die jazz kan voorschotelen aan mensen die daar helemaal niet van houden, en deze er vervolgens helemaal in op kan laten gaan. Geen wonder dat dit Britse trio zo lovend beschreven is. Dit is muziek met hoofdletters.  

Mammal Hands - Captured Spirits

Tracklist Captured Spirits

1.Ithaca
2.Chaser
3.Late Bloomer
4.Versus Shapes
5.Spiral Stair
6.Floating World
7.Riddle
8.Rhizome
9.Shoreless
10.Into Sparks
11.Little One

Mammal Hands online

Bandcamp
Website

Gondwana online

Website
Bandcamp

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén