White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

November – November 2nd

Het is maart en de band November komt met hun nieuwe plaat. Dat geeft weer dat een naam slechts een naam is en niet meer dan dat. Het duo achter November heeft voor deze tweede langspeler ook een passende titel: November 2nd. Die release zag onlangs het licht via Gentlemen Recordings.

Voor wie denkt dat men hier een opzwepende plaat vol energieke songs tegemoet gaat, het is een plaat die grenzen verlegt. November is namelijk de samentrekking van The Young Gods-drummer Bernard Trontin en And Also The Trees-zanger Simon Huw Jones. Samen produceren zij een vorm van muziek die goed zou passen bij doordringende beelden van uitgestrekte landschappen, intergalactische reizen of simpelweg stromend water. Hun muziek vertolkt die landschappen, voor wie dat er in wilt zien. Opener ‘A Dry Place Of Smooth Stones’ klinkt dan ook droog qua vocalen. Hierdoor dringt elk woord tot diep in de luisteraar door. ‘Drifters’ is daarentegen iets meer ingekleed, al moet men wel beseffen dat de filmische sferen behouden blijven.

Wie een beeld wilt scheppen van wat November op November 2nd doet, moet inbeelden dat wijlen David Bowie rustig liggend zijn woord verkondigd op sferen weggezet door Massive Attack, maar dan zonder het ritme van de drums of beats. In ‘Midnight Rain’ wordt er wel gebruik gemaakt van percussie, maar dat is meer ter inkleuring van het landschap. Een geniale zet in dat nummer is overigens de U2-achtige gitaar die tegen het eind van het nummer ineens de luisteraar bij zijn ballen grijpt en diep in de ogen aankijkt. Een onverwachte zet waardoor de November de luisteraar schaakmat zet. Deze kan alleen maar deze film uitzitten, hallucineren, maar hem vooral niet afzetten.

Muziek geldt voor de mainstream mens, als men daarvan kan spreken, vooral als iets dat op de radio gedraaid en meegezongen moet kunnen worden. Muziek heeft echter ook zijn andere kant: de kunst. November vertolkt perfect muziek als hoogste vorm van kunstzinnige expressie. Het zou niet eens zo gek zijn om November 2nd in het Rijksmuseum op te zetten. Voor hen die durven te genieten buiten de gebaande paden.   

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén