White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Ralph De Jongh – Theater Miko

Leestijd: 2 minuten

Ralph de Jongh speelt naast de shows met zijn begeleidingsband ook met enige regelmaat in een verrassende setting. Zijn samenwerking met Miko Mikulicz valt daar zeker in te scharen. De show die Ralph de Jongh met hem gaf in Theater De Tamboer te Hoogeveen is vastgelegd als Theater Miko. Die is verschenen via Ralph de Jongh Recordings.

Ralph de Jongh eert

Het is duidelijk dat Ralph de Jongh zijn opvoeders hoog heeft zitten. Daarmee worden niet zijn ouders bedoeld, maar mensen die een belangrijke rol in zijn leven hebben gespeeld. Opvoeders zoals Nietzsche deze bedoelde. Harry Muskee is daarin al vaak aangehaald. Een andere naam waar deze plaat aan opgedragen is, is verrassend.

Het gaat hier om Elmore James van Dodewaard, zoon van nog zo’n bluesheld, Toon van Dodewaard. Elmore James gaf Ralph de Jongh namelijk een kans in het voorprogramma van Mc Anthony’s Bluesgang, juist op het moment dat De Jongh thuis zich helemaal inliet met blueslegende Elmore James. Het kon geen toeval zijn.

Theater Miko

Op deze release staan zeven nummers die samen goed zijn voor een kleine vijftig minuten aan muziek. Daarop is het Ralph die gitaar speelt en zingt en Miko die de viool voor zijn rekening neemt. Dat zorgt ervoor dat de songs van eigen hand een mooi, rustiek karakter krijgen. ‘Every Step’ is daar een goed voorbeeld van. Daarin komt op deze manier de krachtige stem van De Jongh goed tot zijn recht.

Een drietal tracks op deze avond waren niet van zijn eigen hand. Wie in het hoge noorden speelt, is niet ver van het magische Grolloo, de stad van Harry Muskee. Ralph de Jongh brengt dan ook een ode aan hem middels twee covers van Cuby And The Blizzards. ‘Somebody Will Know Someday’ en het meesterlijke ‘Through The Window Of My Eyes’. Die laatste wordt gebracht in een versie om stil van te worden.

Nadat de set is afgesloten met ‘Dust My Broom’ van Elmore James is het applaus meer dan verdiend. Ralph de Jongh heeft met zijn kompaan Miko Mikulicz een prachtige, intense set weggezet, waarvan het meer dan fijn is dat deze is vastgelegd in Theater Miko.

Ralph De Jongh - Theater Miko

Tracklist Theater Miko

  1. The Blues Is Shouting Yourself back Together Everyday! (De Jongh)
  2. Through The Window Of My eyes (C+B)
  3. Country Boy Born in the City (de Jongh)
  4. Every Step (de Jongh)
  5. Marching (de Jongh)
  6. Somebody Will Know Someday (C+B)
  7. Dust My Broom (Elmore James)

RALPH DE JONGH ONLINE

Website
Facebook
Twitter

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén