White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Ralph de Jongh – XL

Leestijd: 2 minuten

Als er maar vijftig van iets op de wereld zijn en er ligt één exemplaar daarvan voor je, wat ben je dan? Juist, dan ben je een erg bevoorrecht mens. Het leven van een recensent kan toch ook zo leuk zijn. Die release waar er maar vijftig van zijn is XL van Ralph de Jongh. Deze is afgelopen jaar uitgekomen via zijn eigen Ralph de Jongh Recordings.

XL

Zoals elk mens dat niet onder een steen heeft geleefd en zijn of haar kleding gewoon in een winkel koopt, weet, staat XL voor groot. Het is groter dan large, extra large. Groter dan groot. Of in dit geval misschien wel groter dan groots. Ralph de Jongh speelt namelijk in een grotere bezetting dat gebruikelijk rondom deze muzikant te vinden is.

Acht om veertig

Niet alleen de bezetting is afwijkend van wat men gewend is van deze geboren Nispenaar, ook de invulling van de release is anders. Er staan acht tracks op XL. Die nummers samen zijn goed voor een kleine veertig minuten aan muziek. Dat is heel wat anders dan zijn releases met twintig of meer nummers die ook nog eens elke bruikbare seconde van de schijf in beslag nemen.

Deze plaat laat horen dat het bij Ralph de Jongh ook allemaal over een hele andere boeg gegooid kan worden. ‘Love’, welke bijna zeven minuten duurt, doet denken aan een middenweg tussen The Police, Rolling Stones en het blazersgedeelte van Pink Floyds machtige ‘Shine On You Crazy Diamond’.

In ‘Have You Ever Heard’ is duidelijk te horen dat Ralph de Jongh zich ook meer als bandleider opstelt. De blues, die in deze track duidelijk naar voren komt, wordt mooi opgesierd door de rol van de blazers. Die hebben echt een geniale rol op deze plaat. Dat geeft veel schwung aan de sound.

De plaat is korter en het zijn minder nummers, maar de indruk die achter wordt gelaten is extra large. In dat kader kan worden gesteld dat Ralph de Jongh deze plaat niet alleen vanwege de bezetting XL heeft genoemd. Prachtig samenspel tussen gitaar, stem en blazers.

Ralph de Jongh - XL

RALPH DE JONGH ONLINE

Website
Facebook
Twitter

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén