White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Rise Above – Painkiller EP

Leestijd: 2 minuten

De roots van Rise Above zijn al terug te vinden in de laatste twee decennia van de vorige eeuw. Deze heren bulken dan ook van de ervaring. De Nederlandse band, die niet verward moet worden met de gelijknamige platenmaatschappij, komt via WTF Records met Painkiller, welke op zijn beurt weer niks te maken heeft met de Judas Priest-plaat.

Painkiller valt in de categorie ‘beter kort en krachtig dan lang en saai’. De schijf bevat vijf nummers, waarvan alleen ‘Time To See’ langer dan drie minuten duurt. Dat de totale lengte van deze schijf maar iets meer dan een kwartier bedraagt, onderstreept ook de eerder aangehaalde categorie. Het viertal gooit er namelijk gelijk de beuk in. Opener ‘Empty’ laat horen dat de hardcore door elke ader van de heren stroomt. De energieke break zal ongetwijfeld armen en benen in de rondte laten vliegen. De moshers zullen genieten.

Een opvallend moment op Painkiller is de vierde track: ‘Karuna’. Hier vaart het bootje van Rise Above ineens een ander tempo, zonder dat het storend is. De afwezigheid van de zang geeft een hele andere sfeer. Een aangenaam moment. In ‘Live And Let Die’ verwelkomt Rise Above Edwin Woerdman voor een gitaarsolo. Afsluiter ‘Sad And Done’ geldt als een perfect slotakkoord. Rise Above perst nog eenmaal alle energie uit de luisteraar om deze daarna uitgeblust achter te laten.

De Nederlandse hardcoreformatie Rise Above heeft met Painkiller een korte plaat gemaakt die bomvol energie zit. Mensen uit de kernfysica zullen jaloers zijn, want zoveel energie in zo’n klein pakket is waarschijnlijk bij de krachtigste atoombom niet gelukt.

17 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén