White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Silversun Pickups – Widow’s Weeds

Eigenlijk is de muziekwereld een hele aparte wereld. Men wordt af geserveerd als men te veel van hetzelfde brengt, maar als men vernieuwend te werk gaat, zijn de criticasters veelal van mening dat het beter was als het bij het oude was gebleven. Waar doet een muzikant dan goed aan? Juist, vernieuwend zijn onder leiding van een oude vertrouwde. Dat geldt voor Silversun Pickups. Via hun eigen New Machine Recordings komt Widow’s Weeds uit.

Deze vijfde langspeler van Silversun Pickups is opgenomen onder leiding van de ervaren Butch Vig. Wie zijn naam nog nooit heeft gehoord, heeft waarschijnlijk eind jaren ’80 en in de ‘90’s geen platen meer gekocht. De man zat onder andere achter de knoppen bij Nirvana en Sonic Youth, om er even twee te noemen uit zijn imposante lijst. Silversun Pickups wilde onder zijn leiding de meest open plaat maken tot nu toe. De sound is in ieder geval heel breed. De indierock van dit viertal laveert tussen de invloeden van Editors, Garbage en Smashing Pumpkins. Opener ‘Neon Wound’ zet de luisteraar direct op een pad waarvan hij nog niet weet waar die heen gaat leiden. Misschien is dat pad ook geen pad maar slechts een beginpunt.

De tien nummers op Widow’s Weeds vliegen voorbij. Om de verrassende sound te omschrijven, kan het beste ‘Songbird’ geluisterd worden. Het geheel rockt op een zwoele manier, maar heeft ook nog een heerlijke funk in zich. Dat zorgt ervoor dat het geluid van Silversun Pickups zowel zwoel als opzwepend is. Daarbij zit er ook nog een mysterieuze ondertoon en een aanstekelijk refrein in. ‘Widow’s Weeds’ heeft dat mysterieuze ook in zich, maar speelt zich af op een lager tempo. Ook dan weet deze band te overtuigen. Doordat nergens de grenzen van het geforceerde worden overschreden, passen alle puzzelstukjes van deze meer dan drie kwartier duren puzzel uiterst makkelijk op zijn plaats.

Widow’s Weeds voelt alsof je voor een onbekend bos bent geplaatst en daar, helemaal op jezelf, je weg hebt moeten vinden om vervolgens terug in de bewoonde wereld te komen, verrijkt van de talloze ervaringen die samen een mooi geheel vormden. Silversun Pickups heeft alle stappen juist gezet.

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén