White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Svärd – The Rift EP

De Zweedse band Svärd geldt als een nieuwe naam aan het front. Toch hebben de leden hun sporen in de metal al verdiend. Drummer Cornelius Althammer is bekend van zijn zware, bombastische fundament in Ahab. Tim Nedergård en Björn Pettersson hebben In Mourning als band waarmee ze bekend hebben vergaard.

Waar veel muzikanten in een andere band toch kiezen voor de veilig weg, geldt dat in Svärd niet. Waar In Mourning staat voor melodieuze death metal en Ahab voor nautic funeral doom, komt Svärd vanuit de hoek van de sludge. Via Argonauta Records komt Svärd met hun debuut-EP, The Rift.

‘Hallowed Grounds’ is de sferische opening van een kleine minuut. Het betreft hier nog geen nummer, waardoor de teller van echte songs op vier blijft staan bij de EP The Rift. Die vier tracks laten echter wel horen dat Svärd indrukwekkend bezig is. Zie het als een déjà vu naar Mastodon in de tijden van Remission, Leviathan en in mindere mate Blood Mountain. ‘The Rift In Green’, ‘Palaoecene Flames’ en ‘The Burning Asylum’ zijn stuk voor stuk lekkere nummers waar de sludge hoog in het vaandel wordt gedragen. Het eerst genoemde nummer heeft ook nog momenten waar Black Tusk van invloed lijkt.

Het kroonstuk komt echter pas als laatst. The Rift sluit namelijk af met ‘The Portal’. Waar de overige tracks vier en vijf minuten duren, moet de luisteraar voor dit nummer bijna tien minuten wegtellen. ‘The Portal’ heeft qua opbouw iets weg van het magistrale ‘Hearts Alive’ van Mastodon. Hier laat Svärd horen dat ze niet alleen een song vakkundig goed kan opbouwen, de riffs zijn ook ijzersterk. Oké, misschien had die laatste iets minder vaak herhaald hoeven te worden, maar het geeft anderzijds ook energie om te headbangen.

Svärd heeft met de EP The Rift een release op de markt gebracht waarmee de leden laten horen dat zij veel meer kunnen dan wat zij in hun eigenlijke bands laten horen. Wie van het vroegere werk van Mastodon houdt, zit bij de heren van Svärd goed gebakken.  

The Rift Tracklist

1. Hallowed Grounds
2. A Rift in the Green
3. Palaeocene Flames
4. The Burning Asylum
5. The Portal

Svärd online

www.facebook.com/svardsweden
www.svardsweden.bandcamp.com
www.instagram.com/svardsweden
www.argonautarecords.com

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén