White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Sylvaine – Nova

Death By Rock ’n Roll. Aan die plaat van The Pretty Reckless direct denken. De kleurstelling, de naaktheid, maar tegelijkertijd ook de kwetsbaarheid. Echter, daar houdt de vergelijking van Nova van Sylvaine met die plaat ook op. Muzikaal gaat het hier een hele andere kant op. Nova verschijnt via Season Of Mist.

Sylvaine

Sylvaine is de band van Kathrin Shepard. Eigenlijk is zij de band. Deze dame die van vele markten thuis is bespeeld in Sylvaine alles, behalve de drums. Dat is aan Dorian Mansiaux. Live heeft ze de band aangevuld met nog meer muzikanten, maar wat zij op plaat laat horen, is dus vooral Sylvaine, wat het alter ego van Shepard is.

Nova

De nieuwe plaat van Sylvaine, welke de vierde is van haar, telt zeven tracks. Daar kan men wel even goed voor gaan zitten, want er staan behoorlijk wat lange tracks op. ‘Everything Must Come To An End’ duurt bijna acht minuten, ‘Mono No Aware’ bijna tien en ‘Fortrapt’ gaat daar nog eens overheen. Op een paar tellen na moet de luisteraar daarvoor twaalf minuten uitrekken.

Muzikaal geldt dat Sylvaine betoverend te werk gaat. Wie haar niet kent, zal in opener ‘Nova’ denken dat hier een of zweverig type te treffen die zich louter laat onderdompelen in spirituele mantra’s. Die vijf minuten zorgen slechts voor een trip van de luisteraar naar de wereld van Sylvaine. Daarna begint het pas echt.

Breder dan metal

‘Mono No Aware’ knalt er namelijk vervolgens in met frases die alleen bestemd zijn voor hen die de black metal aankunnen. Vanuit die startpositie weet Sylvaine de luisteraar te laten slingeren naar de post-black metal en zelfs de sferische rock. Als Alcest voor haar een voorbeeld is, kan dat goed geloofd worden als men dit combineert met een track als ‘Nowhere, Still Nowhere’.

‘Fortrapt’ is daarin de kers op de taart. Daar weet Sylvaine alle facetten van haar muziek samen te laten komen om de luisteraar volledig in haar greep te nemen. Tenminste, als dat nog niet gebeurd was. Hallucinerende ritmes zorgen voor compleet andere sferen, iets wat de subtiele strijkers in ‘Everything Must Come To An End’ ook doen. Overigens zijn die strijkers dan ook wel weer gespeeld door gastmusici.

Sylvaine weet op haar vierde langspeler, Nova, als geen ander te betoveren. Van kabbelende, hallucinerende ritmes tot aan meedogenloze black metal: het zit er allemaal in en die puzzel past ook nog eens. Fascinerend kunstwerk.

Sylvaine - Nova

Tracklist Nova

1 Nova 4:36
2 Mono No Aware 9:43
3 Nowhere, Still Somewhere 4:35
4 Fortapt 11:55
5 I Close My Eyes So I Can See 5:14
6 Everything Must Come To An End 7:48
7 Dissolution [BONUS TRACK] 5:57

Sylvaine online

Website
Facebook
Instagram
Bandcamp

SEASON OF MIST ONLINE

Website
Webshop
Facebook
Twitter

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén