White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Teitan – Vákuum

Als er staat dat het een black metal project is, dan rijst direct de vraag of het een project is van één persoon of een samenwerking tussen mensen die normaliter samen geen band vormen. In het geval van Teitan is het eerste het geval. Onlangs bracht dat black metal project, Teitan dus, de ep Vákuum uit.

Teitan

Het was aan het eind van het eerste decennium na de eeuwwisseling dat Teitan opgeheven leek. Damon Bergkotte richtte zijn vizier op andere zaken, waardoor Devi Hisgen, bekend van Cthuluminati, achterbleef. Na jaren van stilte pakte hij, aangemoedigd door Bergkotte, de draad weer op. Dat deed hij wel alleen.

De productiviteit kwam op gang en exact tien jaar na de demo van weleer, verscheen de langspeler Weight Of The Void. Dat was in 2019. Eerder dit jaar volgde de single Shadowkings, om nu vervolg te krijgen middels de extended play Vákuum. Die release is op cassette verschenen via Zwaerdgevegt Records, terwijl de cd-uitgave zowel via Void Wanderer als Onism Productions het licht heeft gezien.

Vákuum

Deze korte schijf schotelt een vijftal nummers voor. Samen zijn die goed voor iets meer dan twintig minuten aan muziek. ‘Je Vois La Fin’ is daarvan de langste. Die track haalt de zes minuten net niet. ‘I Become The Lunar Sky’ geldt met iets meer dan drie minuten als kortste van deze release.

Muzikaal laat Teitan horen dat de black metal nog steeds geldt als basis. Toch moet men ook verder kijken. ‘Je Vois La Fin’ onderstreept dat Teitan het sferische uit de post-black metal ook niet schuwt, terwijl het spel der stemmen ook iets mysterieus met zich meedraagt. De black metal krijgt daardoor een net wat andere dimensie dan men van de geijkte bands kent.

Het experimentele karakter dat zich ook in Teitan herbergt, komt onder andere in de start van ‘Metempsychosis’ sterk naar voren. Hier speelt Teitan met het besef van de luisteraar door eerst ruim anderhalve minuut een soort van kennismaking met het buitenaardse voor te schotelen. Hierdoor vlamt het nummer daarna nog meer, omdat die omslag zo wel krachtiger wordt.

De vijf nummers van Teitan op Vákuum laten horen dat ook als project in plaat van band meer dan prima verzorgde, interessante muziek gemaakt kan worden. In dat kader zou het mooi zijn als die ook een vertaling naar de bühne kan krijgen.

Teitan - Vákuum

Tracklist Vákuum

1 – The Grinding Teeth of the Wheel of Time
2 – I Become the Lunar Sky
3 – Je Vois la Fin
4 – Metempsychosis
5 – Description of the Passing

Teitan online

Bandcamp
Facebook

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2021 White Room Reviews

Thema door Anders Norén