White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

The Dandy Warhols – Why You So Crazy

Leestijd: 2 minuten


Het is misschien wel een van de meest eigenzinnige bands van de huidige tijd: The Dandy Warholes. Gezegend met de enorme hit ‘Bohemian Like You’ op zak, een eigen studio met alles erop en eraan en een levensstijl die puur rock ’n roll is, hoeven de bandleden niet persé muziek meer te maken. Toch blijven ze dat doen. In het kader van hun vijfentwintigjarig jubileum komt het gezelschap via Dine Alone/Caroline met Why You So Grazy.

Dat The Dandy Warholes eigenzinnig is, kan ook bij deze langspeler niet ontkend worden. Anders denken is dan ook hun kracht. Waar opener ‘Fred N Ginger’ nog een hallucinerende speling op de zintuigen van de luisteraar is, start de trip pas echt in ‘Terraform’. Daar ontmoeten de space en de rock elkaar om op een mellow tempo met een zwoele baslijn het pad naar ‘Highlife’ te vereffenen. Dan komen ineens de vrouwelijke vocalen om de hoek kijken. De rock ’n roll uit het midden van de vorige eeuw is ineens de wijze raadgever, om nog enkele toetsen van de jaren ’90 en de surfrock te gebruiken. ‘Be Alright’ is vervolgens het moment waar de meeste mensen die de band niet actief hebben gevolgd, The Dandy Warholes weer echt herkennen. De trippy indierock laat de luisteraar zweven, waarbij de stem betoverend werkt. Een déjà vu moment.

Wie denkt dat die ergens grip gaat krijgen op de sound van deze Amerikanen, zal zichzelf keer op keer voor zijn hoofd kunnen slaan. The Dandy Warholes zijn niet te begrijpen, hen moet je ervaren, voelen. ‘Sins Are Forgiven’ heeft nog hele vleug Johnny Cash opgesnoven, terwijl ‘Next Thing I Know’ duizelend in een intergalactische ruimte de luisteraar heen en weer slingert, zonder hem ziek te maken. Integendeel. Dat er wordt afgesloten met inspirerend pianospel in ‘Ondine’ zal zelfs de liefhebbers van klassiek goed stemmen.

Why You So Grazy is op een muzikale wijze inspelen op de psyche van de mens. Als hij denkt iets te ervaren, is dat al lang gepasseerd en is de omgeving ook totaal niet meer met die ervaring te vergelijken, terwijl het wel één trip. Werelds voor de open-minded muziektripper.

[yasr_overall_rating null size=”medium”]

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén