White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

The Pineapple Thief – It Leads To This

Leestijd: 3 minuten

Als het gaat om de hedendaagse grootheden van de progressieve rock, kan het zomaar zijn dat al spoedig The Pineapple Thief genoemd wordt. Deze band heeft zich vakkundig naar de top van het genre gewerkt en werkt inspirerend door op andere muzikanten. Echter, dat wilt niet zeggen dat zij het rustig aan gaan doen. Sterker nog, er is weer een nieuwe plaat. It Leads To This ziet The Pineapple Thief traditiegetrouw verschijnen via Kscope.

The Pineapple Thief

Ooit was het nog zo dat The Pineapple Thief het lidwoord ‘The’ aan de naam had toegevoegd om als initialen niet verward te worden met hun landgenoten van Porcupine Tree. Destijds wist Bruce Soord nog niet dat twee decennia later Gavin Harrison de drummer zou zijn en ook nog eens echt tijd voor de band zou hebben. En ja, Gavin Harrison is ook het icoon achter de drumkit bij Porcupine Tree.

De afgelopen jaren heeft The Pineapple Thief niet stil gezeten. De band bracht in 2020 Versions Of The Truth uit. Give It Back volgde twee jaar later en in dat jaar speelde de band onder andere ook in De Boerderij te Zoetermeer, waar zij met gemak hun kunde en grootsheid etaleerde. De tijd daarna is dus benut voor een nieuwe plaat, terwijl Harrison ook nog drukke tijden met Porcupine Tree had.

It Leads To This

De nieuwe plaat van The Pineapple Thief telt acht tracks. Die openen met ‘Put It Right’, welke een rustige inkomer is, om vervolgens met ‘Rubicon’ de heavy kant van hun spectrum in de spotlight te zetten. Met dat tweeluik zorgt het Britse gezelschap er duidelijk voor dat zij laten weten dat zij de progressieve rock nog steeds niet op een eenzijdige manier benaderen.

Overigens telt It Leads To This geen tracks van een bijzonde lange, of korte speelduur. De eerder aangehaalde opener is met vijf en een halve minuut tien secondes korter dan ‘The Frost’. Echter, dat is niet de langste track van dit album, want die eer gaat naar ‘Now It’s Yours’. Dat nummer haalt op één seconde de zes minuten niet. Dit track onderstreept de vakkundige kunst van het opbouwen en van het niet spelen van noten. De vocalen van Soord komen dan ook extra hypnotiserend over. Op sommige momenten kan er zelfs gedacht worden aan de invloed van Radiohead en Pink Floyd, maar eerlijkheidshalve geldt dat The Pineapple Thief zelf een band is om aan te refereren. Deze band heeft geen referenties meer nodig.

Moeilijke ritme makkelijk te luisteren

De kracht van The Pineapple Thief zit hem op It Leads To This eens te meer in de kunst om moeilijke of niet alledaagse ritmes op een manier in de etalage te zetten waarop iedereen het schitterend vindt. Simpel gezegd, The Pineapple Thief verstaat de kunst om iets moeilijks makkelijk te laten klinken. Daarbij komt ook de kracht van het drumwerk van Harrison kijken, die ook aanslagen niet durft weg te laten. De titeltrack van dit album is daar een goed voorbeeld van.

It Leads To This is een plaat die bij de liefhebbers van progressieve rock ervoor gaat zorgen dat de komende tijd The Pineapple Thief grijsgedraaid gaat worden. Een hoogstaande plaat die ook nog eens heerlijk is voor een groot publiek.

The Pineapple Thief - It Leads To This

Tracklist It Leads To This

  1. Put It Right 05:31
  2. Rubicon 04:38
  3. It Leads to This 04:44
  4. The Frost 05:41
  5. All That’s Left 04:26
  6. Now It’s Yours0 5:59
  7. Every Trace of Us 04:30
  8. To Forget 05:22

THE PINEAPPLE THIEF ONLINE

Website
Facebook
Twitter

KSCOPE ONLINE

Website
Facebook

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén