White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

The Progerians – Crush The Wise Men Who Refuse To Submit

Een release is maar een release. Niet als het gaat om The Progerians. De groep heeft namelijk voor zijn aankomende uitgave iets moois in petto voor de luisteraar. Crush The Wise Men Who Refuse To Submit, welke via Mottow Soundz uit komt, is namelijk geen standaardplaat.

De dubbelaar telt vier kanten. Vier kanten die allemaal één uitvoering tellen. ‘Frankie Leads To Death – Destitute’, ‘Hold Your Cross – Oceania’, ‘Crush The Wise Men – Hello World – Graven’ en ‘Netjeret – Your Manifest’ vullen de vier kanten. Een opvallende luisteraar zou kunnen stellen dat het telkens om twee, of in één geval drie, nummers gaat. Klopt. Maar wie de schijven ervaart zal die korte break wel horen, maar ervaart ook het geheel. Daar ligt de kracht van Progerians. ‘Hold Your Cross – Oceania’ mogen dan wel twee tracks zijn, maar samen vormen ze een mooi geheel op kant B van Crush The Wise Men Who Refuse To Submit.

‘Crush The Wise Men – Hello World – Graven’ is ook een kant die de veelzijdigheid van The Progerians goed onderstreept. Men kan enorm de sludge en post-metal aantrekken, terwijl op andere momenten men haast frivool om de luisteraar heen danst, om daarna op een progressieve wijze de sfeer langzaam terug te brengen naar de sludge. Daardoor zit de luisteraar geboeid te luisteren. En dat is ook waarom deze vinyl schittert in de wetenschap dat de nummers ook samen één grote trip vormen die pas eindigt als de schijf omgedraaid moet worden. Dat is pure charme. Denk daarbij dat de invloeden van onder andere Neurosis en Baroness goed te horen zijn, waardoor de sound er bij veel metalheads als zoete koek in zal gaan.

Standaardplaten zijn voor mensen die niet snappen dat standaardmuziek de hersenen alleen maar laat krimpen. The Progerians hebben met Crush The Wise Men Who Refuse To Submit een perfect uitdaging om op te gaan in muziek. Wie dit na zo’n plaat nog niet snapt, kan beter ver uit de buurt van de echte wereld blijven.

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén