White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

VOLCANOVA – Radical Waves

Leestijd: 4 minuten

Met al dat hete weer krijgen sommige onder ons zin om lekker naar stoner te luisteren. Met bijvoorbeeld Kyuss die uit het zonovergoten California komt. Maar wat nou als het weer overslaat maar je toch nog in een stoner bui bent? Dan biedt Volcanova de uitkomst met Icelandic stoner rock! Uit de drie hoeken van het eiland zijn ze samengekomen in 2014. De gletsjers, hot springs en het vulkanische landschap leggen de basis voor hun muziek. Je krijgt daadwerkelijk het gevoel dat je met hun super duper caravan op pad gaat door het inspirerende eiland IJsland. In de afgelopen maanden kon je van Volcanova al wat voorproefjes krijgen van het debuutalbum Radical Waves. Dit splinternieuwe werk bestaat uit 10 nummers die bijna voor 45 minuten zorgen aan een flinke portie stoner. Radical Waves komt de 21e uit via The Sign Records en is helemaal klaar om je te rocken.

We beginnen met het nummer ” Welcome” die ons van harte verwelkomt op hun eiland met het album Radical Waves. Er zitten flink wat doom effecten in en geeft de grauwe kanten van het eiland direct weer. Hierna gaat het een totale andere kant op met catchy, groovy riffs die ervoor zorgen dat je direct in een vrolijke opwekkende bui bent. De stem van de vocalist Samúel Ásgeirsson is lekker afwisselend, zo kan die een clean stem hebben maar ook een stem om flink mee te rocken met een scherp randje eraan. Bij het derde nummer stappen we dan op de ”Super Duber Van”. Het nummer schrijft een flinke basis voor wat op dit album kunt verwachten. De riffs zijn snel en zitten vol met loops en afwisseling. Overigens heeft de hele band een bijdrage geleverd aan de zang.

De eerste nummers waren vrij knallend maar bij de intro van ”I’m Off” nemen ze wat meer rust. De bas line in het nummer is heerlijk overheersend en is er ruimte voor gitaren die harmonieuze solo’s en riffs spelen. Spacend, dat was het eerste waaraan ik moest denken bij het horen van het vijfde nummer op de plaat genaamd ”Stoneman Snowman”. De zware riffs gemixt met een licht psychedelisch sfeer zorgen voor iets nieuws op Radical Waves. Zoals de meeste stoner bands wel hebben, hebben ze altijd wel wat humor erin verwerkt. En dat weten ze lekker te bevestigen met de ”Sushi Sam”. Het is vrolijke en lekker opwekkend met een flink wat humor erin. Met ”Mountain” komen we weer wat meer in de stijl terecht van het tweede nummer. Al tipte het hem niet helemaal qua de energie en sfeer die zich hiervoor afspeelde.

Bij de laatste paar nummers stuiten we aan op een zeer zwaar nummer genaamd ”M.O.O.D”. Dat er veel doom in zit valt niet te ontkennen. De sfeer en de riffs doen je denken aan Monolord, maar de invloeden van Black Sabbath liggen er ook bovenop. Het nummer had na mijn mening wel iets beter uitgewerkt kunnen worden want op een gegeven moment is het niet meer het interessantste. Wel weten ze wat afwisseling erin te houden tussen de zware en de opgewekte riffs. Om weer een duikje terug te nemen in de desert rock sfeer komen we aan bij ”Got Game”. Dit is het een-na-laatste nummer op het album. Het is niet meer super origineel maar catchy is het zeker. Jammer genoeg komt het album wel tot een einde met ”Lights”. Het einde van het nummer heeft nog een dosis psychedelische riffs en sluit alles kalm, rustig en succesvol af.

Radical Waves is zeker iets interessant als eerste debuut album. Er is veel afwisseling in de sfeer en riffs. Je hoort veel inspiratie erin terug van bands als Kyuss, Red Fang, Orange Goblin en een flinke dosis Fu Manchu. Op deze bands na doen de zware doom riffs ook weer denken aan Monolord. Het album gaat er ook in lekker tempo door en geeft zelden het gevoel dat de nummers uitgerekt zijn. Radical Waves is het beste te omschrijven als een mix van desert rock, doom en stoner met flink veel catchy riffs, vrolijke melodieën en hier en daar is het lekker fuzzy. Klinkt dit als een combinatie waar je spontaan vrolijk van wordt dan is het zeker de moeite waard om het album te checken! De laatste helft was misschien iets minder uitgewerkt maar in conclusie is Radical Waves een goede debuutplaat die vraagt om meer muziek.

Volcanova online

Facebook
Instagram

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén