White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Wille And The Bandits – Paths

Het Britse gezelschap Wille And The Bandits, welke niet verward moet worden met hun landgenoten Will And The People, geldt als een groep die zijn publiek alleen maar ziet uitbreiden. Na shows in het voorprogramma van onder andere Deep Purple en Status Quo en op festivals als Glastonbury en Isle Of Wight en op de Olympische Spelen in London heeft de groep een mooie status opgebouwd. Via Fat Toad Records/PIAS kwam de band onlangs met Paths, hun vijfde langspeler.

Elf nummers prijken er op de tracklist en voor men het weet zijn die om. Dat is niet omdat de speelduur aan de korte kant is – dat is niet het geval: de plaat duurt bijna vijftig minuten – maar omdat Wille And The Bandits op een geheel eigen wijze de luisteraar aan zich bindt. De band start in ‘One Way’, waarin de lapsteel zijn rol goed vervult, met een heerlijke door de jaren ’60 en ’70 geïnspireerde rocksong, om dit in ‘Make Love’ het Woodstock-gevoel ook maar even te omarmen. Die tracks zijn krachtig, maar wat echt ongekend krachtig is, is ‘Chakra’. Wie goed oplet ziet hier een hongerige leeuw in een tevreden wandelende olifant veranderen, zonder dat men kan wijzen naar een punt waarop de metamorfose plaats vindt. Het rockt, maar ineens zit men in de Indiase sferen. Geniaal, omdat niemand het door heeft en iedereen er in op zal gaan.

Dat Wille And The Bandits het leuk vindt om hier en daar wat inspiratie weg te jatten, blijkt ook in ‘Keep It On The Down-low’. De groep blijft rocken, maar omarmt de rap, terwijl de moderne tijden ook niet geschuwd worden. De wah op de gitaar zorgt er, in combinatie met de zang, voor dat er een lijn naar de Red Hot Chili Peppers getrokken kan worden, terwijl die evengoed ook nog naar Soundgarden en Joe Bonnamassa getrokken zou kunnen worden. Met andere worden, Wille And The Bandits zet zich volledig in het midden van al hun inspiratie.

Dat deze groep steeds populairder wordt, is niet gek. Wie Paths van Wille And The Bandits hoort, zal op dat moment al weten dat het niet de laatste keer is dat die plaat gehoord zal worden. Met andere woorden, waar is die repeatknop?

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén