Het was een opvallende schijf die eerder dit jaar, aan het eind van april om precies te zijn, uit is gekomen. Toch had de redactie nog geen tijd gehad om de release aan een kritisch oor te onderwerpen. Dat kwam doordat de release op het oude adres terecht was gekomen. Gelukkig wonen daar vriendelijke mensen die alles netjes bewaren, waardoor ik het te allen tijde kan oppikken. Zo ook dus Divination van Zaum.
Deze schijf bevat ruim meer dan veertig minuten aan muziek, maar telt toch maar drie nummers. De kortste track op Divination, welke via Listenable Records op de wereld is gekomen, duurt zo’n negen minuten, terwijl opener ‘Relic’ met zijn meer dan twintig minuten school aan de haak veruit de langste is. De eerste minuten zijn vooral gebaseerd op de kunde van de toetsen. De echte bombast van de doom komt pas na zo’n vijf minuten op het toneel. De uiterst trage doom, waarbij de gitaar niet nodig wordt geacht, brengt de luisteraar haast in een soort trance. Dat is de kracht van deze opvallende verschijning in het landschap van de metal.
Het drietal laat zich inspireren door de sferen uit het Midden-Oosten. Dat zorgt ervoor dat er sferische passages voorkomen op Divination die doen denken aan het oude Midden-Oosten. Dan gaat het niet om de klanken van de burgeroorlog in Syrië of van de vrouwenonderdrukking in Saudi-Arabië, maar om geluiden die passen bij de tijden van de Perzen en de Egyptenaren. Dat wordt in ‘Pantheon’, de kortste track van deze schijf, ook doorgevoerd in de sound van het geheel. Hierdoor lijkt het alsof men getuige is van een donkere processie bij kaarslicht.
Zaum is geen band die muziek maakt voor de hitlijsten. Hun gitaarloze doom is vooral bestemd voor hen die van verrassende elementen in de muziek houden. De drie lange nummers op Divination zijn daar het levende bewijs van. Cult.

- Chef’Special met nieuwe plaat naar Paaspop - 8 december 2023
- Sepultura kondigt afscheidstournee aan - 8 december 2023
- Arka’n Asrafokor heeft nieuwe single online - 8 december 2023