White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Nightwish – Decades: Live In Buenos Aires

Leestijd: 2 minuten

Al jaren is het één van de meest indrukwekkende bands, zowel op plaat als live: Nightwish. Waar de band wereldwijd een miljoenenpubliek geniet, loopt Nederland nog een beetje achter. Mensen die een paar knopjes aanraken en dat muziek noemen krijgen meer erkenning dan deze band met de Nederlandse Floor Jansen aan het front. Sinds zij de vocalen voor haar rekening neemt, is ze niet meer weg te denken uit de line-up van de Finse formatie. Nightwish draait inmiddels al decennia mee in de wereld van de metal. Dat wordt dan ook gevierd met de DVD Decades: Live In Buenos Aires, welke verschijnt via Nuclear Blast.

Deze DVD, welke is opgenomen is Estadio Cubierto Malvinas, een zaal met een enorme capaciteit die zich normaal leent voor sportwedstrijden, bevat een show waarbij Nightwish de gehele historie van de band aan bod laat komen. Nadat  Troy Donockley ‘Swanheart’ heeft laten klinken na een pakkende, haast filmische intro, knalt Nightwish erin met het van Century Child afkomstige ‘End Of All Hope’. De toon is gezet: de band speelt strak en energiek en Floor Jansen is immer goed bij stem. Men kan zich opmaken voor twee uur aan muzikaal spektakel.

Het duurt tot het tweede deel van de setlijst van twintig nummers voordat Nightwish de debuutplaat Angels Fall First aandoet. Nadat ‘Elvenpath’ in een sterke vertolking is weggezet, volgt niet lang daarna ook ‘The Carpenter’. Dan blijkt dat Floor Jansen niet alleen met de songs die geschreven zijn in haar tijdperk goed uit de voeten kan. Dat geldt evenzeer voor bijvoorbeeld Marco Hietala. Nightwish heeft namelijk door de tijd heen wel wat wisselingen in de line-up gehad. Wie de band zo op het Argentijnse podium aan het werk ziet, zal dat niet opmerken.

Zonder de overige songs tekort te doen – wat zeker gezien het niveau niet de bedoeling is -, is het afsluitende tweeluik toch wel te bestempelen als het magnum opus van deze DVD. Decades: Live In Buenos Aires wordt namelijk afgesloten met deel I tot en met III van ‘The Greatest Show On Earth’ en, na een korte pauze, ‘Ghost Love Score’. De tracks van respectievelijk Endless Forms Most Beautiful en Once onderstrepen niet alleen de kracht van Nightwish live, maar ook de songwriting in de band. Deze complexe tracks zorgen live voor een absolute extase na toch al een indrukwekkende show.

Nightwish is een band die al jaren aan de top staat. Wie de intensiteit en kwaliteit waarneemt op Decades: Live In Buenos Aires zal stellen dat deze band zijn wereldwijde positie de komende tijd nog glorieus van behouden. Wie zijn Kerstlijstje nog niet gevuld heeft, kan dat nu doen.

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén