White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Baroeg open air 2019 @Zuiderpark Rotterdam

Een zeer geslaagde editie van Baroeg Open Air. Het was dan wel de eerste betaalde editie, maar het was stukken beter geregeld. Op deze editie stonden 21 shows verdeeld over vier stages. Dit jaar trok deze line-up gedurende dag 7000 bezoekers. Deze bezoekers hoefde gelukkig niet lang bij de bar te wachten in vergelijking van vorig jaar waarbij het een ramp was om bij de bar te komen. Ook was het dit jaar de derde keer dat de plee sessies plaatsvonden. Dit was een klein podium dichtbij de dixi’s. Gelukkig hebben de bands die daar stonden niet de ideeën van Gutalax overgenomen, en zijn de dixi’s gewoon op hun plek gebleven.

Hallowed Fire

Om 12 gingen de hekken open van deze splinternieuwe editie van Baroeg Open Air. Een halfuurtje later was het tijd voor Hallowed Fire. Ze hadden dit jaar de eer om Baroeg open air te openen nadat ze de selectie rondes waren doorgekomen hiervoor. Ondanks ze opende was er een aardige opkomst die hun wilde aanmoedigen. Ze speelde een harde thrash set waarbij al snel het publiek los ging op de thrashy riffs. De bandleden genoten volop van het optreden. Niet alleen het geluid was goed geregeld maar ook het licht zag er goed uit. Deze redelijk nieuwe band begint steeds meer door te breken en zijn een kwalitatieve goede band.

Disturbance

Nadat de set van Hallowed Fire tot een einde kwam, werd er al snel het hoofdpodium geopend door Disturbance. Toen ik de tent binnenkwam was het al vrij druk geworden en werd de band aangekondigd. Bij de eerste tonen die werden aangeslagen zag je een hyperactieve zanger het podium op verschijnen. Op sommige momenten was het net een stuiterbal die je met je ogen moest volgen. Hij trok het publiek goed de sfeer in mee, waardoor de mensen enthousiast werden. Disurbance straalt echt een bepaalde kenmerkende sfeer uit die goed in de smaak viel. Ze maakte er een oprecht feestje van. Het licht was jammer genoeg karig, maar buiten dat om was het geluid goed verzorgt. Deze vier mannen wisten goed het hoofdpodium te openen.

Boskat

Tegelijkertijd met Disturbance speelde de alternatieve rockband Boskat. Van hun heb ik vrij weinig meegekregen en heb ik misschien iets van 10 minuten kunnen zien. Desondanks heb ik in 10 minuten tijd wel een vrij uniek beeld van hun kunnen krijgen. De band staat namelijk maar met twee man op het podium. Ze bestaan namelijk alleen uit een drummer en een gitarist. Beide doen ook de zang, maar voornamelijk is de drummer op de voorgrond qua zang. De riffs waren bombastische en knalde uit de speakers. In ieder geval een lekker positief sfeertje die eruit kwam. Pas 30 minuten later verscheen er weer een band op het podium. In deze pauze kon je even het terrein verkennen en een beetje praten hier en daar.

Gold

Na deze korte break was het tijd voor Gold. Zelf had ik nog nooit van deze Dark rockband gehoord. In de pauze hoorde ik al wel wat goede verhalen over Gold. Vol verwachting stond ik te kijken wat ik van hun kon verwachten. Het was een wat tragere band met een bombastische en krachtige sound. Dit krachtige geluid werd regelmatig afgewisseld met een zachte vriendelijke stem. Wat vrij snel op viel was het talent van de jonge zangeres. Vol overtuiging stond ze soepel op het podium te bewegen en te zingen. Na een poosje begon de muziek hier en daar wel wat eentonig te worden aangezien het vrij lastig was om er in te komen. Voor de fans van Gold was dit een goed optreden waarbij het licht erg mooi en toepasselijk stond afgestemd. Persoonlijk lijkt me dit een band die er beter uit komt op een plaat, dan kom je er net wat beter in.

Komatsu

Komatsu is een stoner/sludge band uit Eindhoven. Ondertussen volg ik hun al sinds 2013, en ze hebben me nog nooit teleurgesteld zowel op plaat als live. Toen de eerste nummers werden gespeeld werd je er direct in mee gesleurd. Hun geluid staat vrij uniek afgesteld waardoor je ze makkelijk kan herkennen. De strot van de zanger is erg uniek waardoor het geheel erg vernieuwend is. Doordat ze zo herkenbaar zijn wisten ze binnen een paar jaar erg te groeien. Maar op dat na weten ze altijd hoe ze het publiek moeten voorzien van een krachtige show waarbij de meeste naar hun zin hebben. Tot nu toe stond het geluid al vrij goed, maar bij hun nu net nog een stukje helderder. Op een gegeven moment mocht het publiek ook het podium op wat zorgde dat de mensen nog enthousiaster werden. Dit optreden was zeker een geslaagd optreden van hun. Zeker een band om in de gaten te gaan houden!

Agent Fresco

Tijd voor een unieke combinatie van muziek en stijl die op het podium werd uitgedrukt. Dit is niemand meer dan de Ijslandse Agent Fresco. Ze componeren progressie metal met invloeden van pop, metal en math-rock. Deze combinatie is een kunstwerk op zich. Hun vrij unieke geluid en uitstraling zorgen voor totaal iets anders. De zanger staat in een net wat te vrolijke blouseje op het podium en loopt constant heen en weer. Het is niet dat hij heel veel energie uitstraalt, maar gewoon op een relaxte manier rondlopen. Hierbij kwam hij niet vaak op de voorgrond. Het straalde iets aparts uit maar ook weer wat chaotische maar relaxt tegelijkertijd. In ieder geval laten we het op uniek houden. De bassist was weer meer een losgelaten dier op het podium. Hele tijd helemaal los gaan vol met energie. Dit zorgde echt voor een gigantische contrast. De drummer volgde de bassist erin en ging helemaal in op de muziek. Het licht was tevergeefs schaars bij hun.

Wild Romance

Na een unieke show van Agent Fresco stuiten we op een zeer bijzonder gebeurtenis. Voordat de begeleidingsband van Herman Brood (Wild romance) wat kon beginnen, werd er namelijk een huwelijksaanzoek gedaan op het podium. Dit is de eerste keer dat het voorkomt op Baroeg open air. Na dit mooie bijzondere moment kon Wild Romance hun slagje slaan. De wat ouwe rockers op het podium begonnen met een lekker potje classic rock. Het was redelijk straight to the point. Prima muziek om een dansje op te wagen en op mee te swingen. De bandleden vielen allemaal op hun eigen manier op, maar de outfit van de zanger kwam het meeste naar voren. Na 20 minuten te hebben gezien van hun begon ik het een beetje eentonig te vinden. De nummers zitten prima in elkaar, maar er mist voor mij wat meer kracht. Voor de echte liefhebber hiervan kon je hier prima terecht. Voor mij was het eerder tijd om wat te gaan eten.

Samael

Na een lekkere break waarin ik wat had gegeten uit het ruime assortiment aan eten, kon ik terecht bij een band waar ik al langere tijd zin in had namelijk Samael. Op Wacken 2018 had ik ze niet gezien, dus nu kon ik eindelijk hun in het echt zien spelen. Langzamerhand werd de lucht steeds meer gevuld met mist. Maar net genoeg dat je hun nog duidelijk kon zien. Een vrij donkere en duistere setting kwam tot leven toen hun verschenen. De muziek knalde direct door je lichaam. Je werd meteen meegetrokken deze duistere compositie in. De industriële kant ligt er heerlijk in verwerkt, maar daarentegen komt de black metal kant er lekker bovenop in de teksten. Wat we zeker weten is dat ze flink bombastische zijn waarin diverse afwisseling in zit verwerkt. Het geluid stond bij hun erg duidelijk en helder afgesteld met een spectaculaire lichtshow. Toch stond het voor mijn gevoel achteraan net iets aan de zachte kant. Daarom kon je ze het beste meekrijgen als je wat meer vooraan stond. Het was een spektakel om Samael te zien.

Dark Tranquillity

Na een fantastische show van Samael kunnen we eindelijk de headliner zien. Dit was niemand meer dan Dark Tranquillity. Jammer genoeg begon het niet heel lekker voor hun en werd het publiek ongeduldig. De oorzaak hiervan was dat er technische problemen waren. Toen ze eindelijk konden beginnen werd het al vrij snel duidelijk dat het geluid niet op zijn beste stond afgesteld. Het klonk op sommige momenten schel en net wat te hard. Wat ook niet heel fijn was, was dat er net wat teveel rook was op het begin. Hierdoor kon je vooraan amper wat zien en achteraan helemaal niks meer. Desondanks deze technische problemen had het publiek de tijd van hun leven tijdens de show. Ze begonnen zelf na een nummer te roepen van ”nog een keer”. De bandleden hadden geen idee wat ze zeiden dus gingen ze maar door met een nieuw nummer. Toen de rook wat opgeklaard was kwam de show echt tot leven. Het licht was erg mooi gedaan, maar ook erg donker en duister. De sfeer die ze wegzette was knallend en drong diep tot je binnen. Het geluid was dan niet optimaal, maar de show op zich was gewoon top.

De 12e editie was zeker zeer geslaagd en alles was tot in de puntjes verzorgt. De bands die deze dag er stonden zorgde voor een diverse line-up aan shows. We hopen dat Baroeg Open Air nog jaren zo door kan gaan, want een echt feestje is het zeker!

64 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén