White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Pitfest 2019 dag 2

Na een geslaagde eerste dag op Pitfest komen we aan bij dag twee. De tweede dag begon al redelijk vroeg. In de ochtend kon je op het campingterrein terecht bij een catering die vanuit een hotel was geregeld. Hier kon je terecht voor een goede stevige bodem om de dag door te komen en was er gelukkig coffee en thee verkrijgbaar. Voor sommige was dat overigens niet nodig want je kunt natuurlijk ook door blijven drinken. Het goede ontbijt zorgde ervoor dat je de eerste paar uur goed kon rondkomen en je voorlopig nog geen honger had. Met een gevulde maag begon deze dag om een uur of 12 tot een uur of één. Laten we nu snel een kijkje nemen naar de bands van Pitfest 2019 dag twee!

De eerste band van deze tweede dag op Pitfest was de band The Flesh Je kon dus deze ochtend meteen wakker worden geschut door een stevig optreden van hun. Bij de tweede band Hetze was het al vrij druk. Het publiek genoot volop van hun optreden. Het was leuk om te zien hoe actief de frontvrouw was met het publiek en hoe erg ze haar best deed om iedereen mee te krijgen. Langzamerhand liep het festivalterrein steeds voller en kwam de sfeer goed opgang. Als je bij Carnation vooraan stond moest je niet bang zijn voor een spetter nep bloed. De rookmachines zorgden bij hun voor een vet effect. Dit moet ook wel want als je overdag staat valt er niet veel te zien van lichteffecten.

Hierna was onze Nederlandse Teethgrinder aan de beurt. Teethgrinder is een band die het afgelopen jaren echt goed doet. Ze maken zeker een stevig potje grindcore dus de pit was al snel opgang. En het ging er niet bepaald zacht aan toe bij hun. Hierna speelde Wombbath en Bloodbastard. Deze bands liepen aardig gelijk met elkaar. Bloodbastard had hier een reünieshow voor ons neergezet die zeker lekker in de smaak viel bij het publiek. Het heeft ze wel negen jaar gekost om weer terug te komen maar dit werd zeker wel gewaardeerd. Ondertussen komen we aan bij de Tsjechen van Malignant Tumor die een combinatie maakte van crustpunk met hier en daar wat speed metal. Ze speelde zeker een luide aanwezige show. Jammer genoeg stond de zang wel aan de harde kant.

Van DR. Living dead hebben we jammer genoeg niet veel van meegekregen omdat je al vrij snel aanwezig moest zijn bij Herder. Dit in verband dat ze de tent dichtgooide als het te vol was. Wat we wel meegekregen van DR. living Dead was dat het publiek helemaal losging op deze thrash band. Het enige was dat het leek op een paar momenten dat zo’n masker toch wat aan de onpraktische kanten is. Herder had er uiteindelijk zelf voor gekozen om op een klein podium te staan. Wel jammer maar begrijpelijk is het wel. Ze hebben nog één keer een kans gehad om hun uitspraak Herder is Harder waar te maken en dat is hun zeker gelukt. Jammer genoeg kon niet iedereen ervan genieten omdat het te vol was. Herder speelde van als vanouds hard. In ieder geval was hun laatste optreden oprecht een succes.

Sein Red, de Nederlandse band speelde hier een reünie show om weer lekker van start te gaan. Kortgeleden hadden ze ook nog gespeeld in de DB’s maar dat was al vrij snel uitverkocht. Voor de Pitfest fans was dit uiteraard een kans om ze wel te zien. Hierna kregen we nog meer Nederlandse glorie op het podium met niemand anders dan Asphyx. Uiteraard stonden ze op het Skullchrusher podium wat het grootste podium is van Pitfest. Dat ze hier horen laten ze duidelijk aan ons merken. Wat kunnen deze mannen een heerlijk potje old school deathmetal maken. Dat de mannen van Asphyx genieten van het podium valt overduidelijk te merken. Het publiek had er veel zin in en iedereen genoot ervan. Asphyx bedankte de fans en Pitfest voor dat ze hier mochten staan. Echt een top band.

Om 19:14 speelde uiteraard 1914. Gisteren speelde ze hun eerste West-Europese set en nu mochten ze nog een keer laten zien wat ze allemaal kunnen. Voor de mensen die ze gisteren hadden gemist was dit nog een kans om ze te kunnen zien. Ditmaal met een specialere set dan de dag ervoor. Hierdoor hadden alle Pitfest gangers nog een kans om deze vette band te zien. Over het optreden dat ze hadden neergezet werd ook nog een poosje over gepraat. Jammer genoeg heb ik niet de hele set meegekregen omdat Integrity ook speelde. Achteraf stond je bij 1914 beter dan bij hun dit omdat ze niet een hele strakke set neerzette. Skitsystem speelde op deze prachtige zaterdag een exclusieve show voor ons. Het geluid stond goed afgesteld. Toch was het soms wel aan de harde kant maar alsnog zeker een leuke band om te zien spelen.

En dan komen we eindelijk aan bij de Duitse thrash band Sodom! Of althans soms zie je patches waar Wodos opstaat want dat krijg je als je ze omdraait. In ieder geval door onduidelijke reden begonnen ze later. Waarom weten we niet precies, dit is wel echt zonde van hun set. Overigens hoorde ik achteraf dat ze een langere set wilde spelen maar dat ze korter moesten van Pitfest wegens miscommunicatie. Gelukkig had Sodom wel iets moois voor ons in petto namelijk een oude set waar je kan genieten van de echte Sodom klassiekers. Ze begonnen met Agent Orange wat ervoor zorgde dat het publiek direct in de juiste sfeer was. Dat ze dit keer met twee gitaristen stonden maakte het geluid overduidelijk beter. In mijn ogen stond het geluid vergeleken met alle bands het beste bij Sodom. In ieder geval Sodom was een waardige headliner.

Met nog maar een paar bands te gaan komen we aan bij Wolfbrigade. Het was ontzettend vol in de tent en een weg naar voren vinden was daardoor wat lastiger. Hier en daar wat crowdsurfers en natuurlijk een lekkere harde pit. Waar Sodom net stond te knallen op de skullcrusher is het nu aan de beurt aan Thanatos. Deze deathmetal band is onze oudste Nederlandse deathmetal band die nu al 35 jaar bestaat. Dan zou je denken dat het toch een kijkje waard is maarja het publiek had er niet zoveel zin meer in. Het was hierdoor erg rustig en het publiek was zeker ingekakt. Ja op een festival waarbij de meeste mensen 30+ zijn kan ik begrijpen dat twee dagen nogal vermoeiend is, maar alsnog je hebt wel een super band gemist wat uiteraard zonde is!

Van Halshug heb ik zelf niet veel meegekregen omdat ik ondertussen alweer honger had waardoor ik even rustig ben gaan eten. Even uitrusten en voorbereiden was sowieso een goed idee. Dit omdat ik echt niet de Gutalax show wilde missen. Gutalax zette een show neer die we gewend zijn van hun. Vol in ornaat staan ze op het podium om lekker over poep te zingen. Maar dan wel liever over diarree en dat soort dingen. Als je naar Gutalax gaat lijkt het net alsof je carnaval viert. Dit omdat ze verkleed staan, er over versiersels zijn en mensen van alles bij hun hebben. Je zag regelmatig opblaasdieren en strandballen over het publiek gaan. Hier en daar wat vliegende mensen, een gezellige boel is was het zeker. Met nog maar één band te gaan komen we aan bij Bütcher. Ze mochten deze editie van Pitfest afsluiten met een potje heavy metal.

Pitfest was weer echt Pitfest! Het leuke is om te zien hoe groot ze natuurlijk nu zijn en dan wel alles weten te verkopen. Ja met een line-up als dit trek je zeker mensen aan. En dit geld niet alleen voor de oude generatie maar ook de jonge generatie geniet volop mee van dit festival. Toch was het hier en daar de crustbus stage wat aan de kleine kant. Maar iets kleins als dat heeft ook weer een bepaalde sfeer die wordt opgewekt. En ja het is ook wel leuk om te zien dat mensen stagediven van een podium van amper 30 cm. In ieder geval de catering was super geregeld en de toiletten waren goed schoongehouden. De aankleding van het festival was ook goed geregeld. In mijn ogen mag dit festival nog jaren zo doorgaan!

Voor volgend jaar zijn er al een aantal bands aangekondigd. Ze hebben hiervoor al een exclusief optreden van The Exploited, Fredag Den 13:E, het eerste live optreden van Henry Kane en onze Nederlandse Graceless geregeld. Met nog meer dan 30 bands die worden aangekondigd moet dit weer een vette editie worden. Tot slot Pitfest was weer geweldig!

Band foto’s dag 2

Sfeer foto’s

10 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén