White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Video Afscheidssingle Fish online

Legende Fish neemt afscheid. Dat doet de Schotse zanger-songwriter met de aankondiging van zijn eerste nieuwe studiowerk in dertien jaar. Dat is het indrukwekkende dubbelalbum ‘Weltschmerz’. Daarop laat hij zich diep in zijn ziel kijken en haalt nog één keer alles naar boven wat hij muzikaal en tekstueel in zich heeft. Die plaat komt op 25 september uit. De afscheidssingle van Fish staat nu online.

Die single heet ‘Garden Of Remembrance’. Het is wat Fish zelf betreft de meest persoonlijke en emotionele song die hij in zijn 40-jarige carrière schreef.

Na het overlijden van zijn vader in 2016 groeide bij de voormalige Marillion-zanger het besef van zijn eigen sterfelijkheid en de daarmee samenhangende ouderdomsziekten. Met de zorg voor zijn bejaarde moeder die in januari 2019 bij hem en zijn vrouw introk, diende de inspiratie voor de songtekst zich aan. De toepasselijke titel vertelt het verhaal van een getrouwd stel dat worstelt met vroege dementie en de daaruit voortvloeiende problemen tussen een man en zijn vrouw die “lost between the here and now; somewhere that he can’t be found”.

Fish nam het dappere besluit om diep in zijn eigen ziel te kijken en daar een zeer donkere persoonlijke ruimte te betreden. Zijn introspectie -emotioneel een zware bevalling- werd het delicate en ontroerende onderwerp van ‘Garden Of Remembrance’. Het is de diepe schoonheid van het leven die vervaagt in het licht van dagen.

Video

De begeleidende video van dit fragiele nummer is even uitzonderlijk. Die video is geregisseerd door David Lam en Hannah Thompson (dochter van Fish’s long time illustrator Mark Wilkinson). Deze werd er tijdens de Corona lock-down buiten gefilmd. Dat gebeurde op een verlaten strand bij het aanbreken van de dag. “‘Garden Of Remembrance’ kwam tot stand alsof we een delicaat stuk Royal Doulton-porselein aan het schilderen waren”, vertelt Fish daarover.

Fish zegt hierover: “De video vergde een gecompliceerde planning omdat het hele land in lock-down ging op het moment dat we wilden gaan filmen. Ik zou zelf in mijn eigen huis gefilmd worden vóór een wit scherm. Dan konden er later op magische wijze 3D-beelden omheen geprojecteerd worden: een galerie met kunstwerken uit mijn carrière. Ondertussen werd het verliefde stel op een strand in Essex gefilmd, in plaats van in Schotland zoals eigenlijk de bedoeling was. De gigantische glazen wand op het strand in de video symboliseert hun scheiding. Die wand kreeg echter nog een andere betekenis omdat families in het hele land van elkaar werden gescheiden. Het paar in de video wordt echter op een bepaald moment heel kort herenigd.”

“Ik was me heel bewust van mijn moeder op slechts 15 meter afstand in mijn huis. Ik voelde haar aanwezigheid intens tijdens de opnames. De hand van mijn vrouw op mijn schouders aan het einde van de video draagt bij aan de emotionele dynamiek en vormt een nieuwe cirkel binnen het verhaal. Het ontlokte een genuine traan bij me.”

Kortom, deze nieuwe single van Fish is dus een hele persoonlijke track die zijn gevoelige kant en zijn mooie stem laat horen.

Fish

Fish online

Website
Facebook

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén