White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Atarka – Sleeping Giant

Leestijd: 2 minuten

Black Sabbath, Judas Priest, Led Zeppelin en Napalm Death. Het zijn slechts een paar namen die laten zien dat de Britse miljoenenstad Birmingham een toonaangevende plaats is als het om de muziek gaat. Dat was toen en dat is nu nog. Eén van de bands van deze generatie is Atarka. Zij kunnen nog niet buigen over een groot boek der geschiedenis. Geheel in eigen beheer heeft de groep Sleeping Giant gerealiseerd. Dat is hun eerste langspeler.

Deze debuutplaat van Atarka telt tien tracks. Opener ‘Sleeping Giant’ is slechts een sferische inleiding op wat komen gaat. Daarom begint Sleeping Giant pas echt in ‘The Bastard’. Deze felle track laat horen dat Atarka het moderne gevoel van de metal goed vertegenwoordigd. De invloeden van Killswitch Engage en Mastodon zijn duidelijk. De sterke gitaarsolo laat horen dat men Birmingham als gitaarstad nog steeds hoog heeft zitten.

Dat Atarka niet voor een eenzijdige aanpak van de metal staat, wordt ook snel duidelijk. ‘Tollund Man’ bevat een groove die de fans van Pantera goed zal doen. Daarbij is de agressiviteit daarbij ook een reden om Atarka nog aan Lamb Of God te linken. ‘Miasma’ opent alsof Chimaira weer tot leven is gekomen. Dat is dan ook het sterke van deze Britten: vele aanstekelijke elementen van diverse bands worden op een goede manier in hun eigen blend verwerkt.

In het totaal duren de tien tracks op Sleeping Giant samen zo’n vierenveertig minuten. Het grootste deel is voor afsluiter ‘Delacroix’. Dat is direct ook de meest veelzijdige track van Sleeping Giant. Atarka laat hier horen zowel op brute wijze de metal te kunnen spelen, als op een gevoelige manier zich aan de wereld te tonen. Door het gebruik van zowel brute als cleane vocalen weet de band ook op die manier de luisteraar een mooie gelaagdheid te tonen. Tevens wordt hier nogmaals onderstreept dat Atarka ook muzikaal kan imponeren binnen een breed spectrum.

Birmingham telt natuurlijk nog de nodige ervaren rotten in het vak die nog steeds op hoog niveau acteren. Toch moet ook de nieuwe generatie metal daar niet uitgevlakt worden. Atarka laat horen dat de metal ook voor de komende jaren daar goed gebakken zit.

12 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén