White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Cirith Ungol – Half Past Human EP

Het was in het voorjaar van 2020 toen de langverwachte nieuwe plaat van Cirith Ungol uitkwam. Mocht Forever Black gemist zijn, check dat dan zeker nog even. Die plaat zou flink gepromoot gaan worden, maar dat liep door corona anders. De heren zijn echter niet stil blijven staan. De groep heeft namelijk de tijd gebruikt voor een bijzonder ep. Die korte schijf van Cirith Ungol heet Half Past Human en verschijnt via Metal Blade.

Cirith Ungol

Na een zeer lange stilte verscheen afgelopen jaar dus de opvolger van het in 1991 uitgekomen Paradise Lost. Dat album liet horen dat deze veteranen het heilige vuur duidelijk weer gevonden hebben. In grotendeels dezelfde line-up als destijds wordt de doom-achtige heavy metal weer hoog in het vaandel gedragen.

Half Past Human EP

Op deze nieuwe release staan vier tracks. Die nummers zijn niet geheel nieuw, want de tracks zijn stuk voor stuk in een ver verleden al geschreven. Nu zijn ze in de huidige bezetting opgenomen, middels de huidige technieken. Afsluiter ‘Half Past Human’ is met ruim zeven minuten de langste van deze release.

De release opent met ‘Route 666’. Waar de track qua titel misschien wat clichématig aandoet, is het een nummer waarmee Cirith Ungol gelijk de toon zet. De ronkende motoren onderstrepen het karakter van de track. Het is duidelijk dat Cirith Ungol op deze schijf ook de balans tussen obscure heavy metal en pakkende tracks goed weet te vinden.

Van de vier nummers op deze extended play is ‘Half Past Human’ de meest imponeren. Dat komt niet alleen doordat deze track ruim langer is dan de overige nummers. Het komt vooral door het slepende karakter van het nummer. Door combinatie van doom en heavy metal komt hier uiterst goed naar voren.

Cirith Ungol laat met de ep Half Past Human horen dat ze de coronatijd goed heeft besteed. Deze heren hebben vakkundig het stof van eerder geschreven composities geveegd om ze zo zeer waardig op de plaat te zetten.

Cirith Ungol - Half Past Human EP

Tracklist Half Past Human EP

1. Route 666
2. Shelob’s Lair
3. Brutish Manchild
4. Half Past Human

CIRITH UNGOL ONLINE

Facebook
Instagram
Twitter

METAL BLADE ONLINE

WEBSITE 
STORE

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2021 White Room Reviews

Thema door Anders Norén