White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Crescent – Carving the Fires of Akhet

Leestijd: 3 minuten

Deze derde langspeler van het Egyptische Crescent genaamd Carving the Fires of Akhet,  heeft al een tijdje geleden het levenslicht via Listenable Records gezien. Wegens drukte verschijnt nu pas de review.

Crescent is een Egyptische death metal band (ja inderdaad, ook daar maakt men dus death metal), die al een aardige internationale reputatie heeft opgebouwd. Zo toerde men in 2014 door Europa en stond de band hetzelfde jaar op Wacken Open Air en Party. San. Listenable Records pikte de band op en via dit label verscheen in 2018 de tweede langspeler The Order of Lamenti. Na enkele bezettingswisselingen en een periode van Corona, verschenen achtereenvolgend oprichter Ismaeel Attallah (lead vocals en lead gitaar) aangevuld met Youssef Saleh (gitaar/ vocals), Stefan Dietz (bas) en drummer Julian Dietrich aan het front om Carving the Fires of Akhet de wereld in te slingeren.

En laten we maar meteen helder zijn; dit is een van de betere, zo niet de beste death metal release tot nu toe in 2021. Denk niet dat dit album ergens in een steegje in Cairo is geproduceerd, want niemand minder dan Victor ‘Santura’ Bullok van Woodshed Studio (o.a. Tryptikon) heeft deze plaat van een prachtige mix en krachtige mastering voorzien.

De muziek

Wat we te horen krijgen is een vooral sfeervolle en strak uitgevoerde combinatie van Nile en Melechesh met een vleugje Dissection. De vergelijking met de eerste twee bands moge duidelijk zijn, daar deze bands ook hun inspiratie halen uit oud-Egyptische/ Mesopotamische verhalen en mythologieën. Crescent heeft er een handje van weg om speltechnisch gezien, buurtje-leen te spelen bij Nile, maar nergens ligt het er te dik boven op.

Crescent is wat massiever van aard dan Nile en wat meer death metal dan Melechesh. Een prima combinatie dus. Aangezien de band een voorliefde heeft voor Dissection (vandaar ook dat men als bonus een cover van ‘Xeper I Set’ op de plaat heeft geplaatst) moge het duidelijk zijn dat de riffs een melodisch karakter hebben. Gelukkig wordt het nergens té melodisch, waardoor de band een zeker mate van bruutheid door het hele album behoudt.

Boeiend

Of je nu luistert naar de magistrale openingstrack ‘The Fires of Akhet’, het opzwepende ‘Drowned in Theban Blood’ of de epische afsluiter ‘As Nu Enshrines Death’; alle 9 tracks blijven van begin tot eind boeien. En dat is een oprecht compliment, want tegenwoordig een heel album van een band uitluisteren is voor velen een hele opgave geworden.

Als extra krijgen we nog een heropname van het uit 1999 verschenen ‘Dreamland’  te horen, plus de eerder aangehaalde Dissection cover van  ‘Xeper I Set’ en ‘..For Victory’ van Bolt Thrower. Om eerlijk te zijn hadden deze drie bonus tracks voor mij niet zo gehoeven. Crescent heeft de covers namelijk helemaal niet nodig om fier overeind te kunnen staan in deathmetal land. Hoe dan ook, Carving the Fires of Akhet van Crescent is een top plaat.

CRESCENT - CARVING THE FIRES OF AKHET

Tracklist Carving The Fires Of Akhet

1) The Fires of Akhet
2) Moot Set Waas
3) Serpent of Avaris
4) Neb-Pehti-Ra
5) Imprecations upon Thy Flame
6) Drowned in Theban Blood
7) Crimson Descension
8) As Nu Enshrines Death
9) Dreamland (’99 Revamp)
10) Xeper-I-Set (Dissection cover)
11) …For Victory (Bolt Thrower cover)

Crescent online

WEBSITE 
FACEBOOK 
INSTAGRAM 

LISTENABLE RECORDS ONLINE

Webshop
Bandcamp

Mike v.G.
Laatste berichten van Mike v.G. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén