White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Eyehategod – A History of Nomadic Behaviour

De afgelopen jaren zijn zowel roerig al stil geweest als het om Eyehategod gaat. De koningen van de sludge kenden de nodige obstakels, waardoor het lang duurde voordat 2014’s Eyehategod een opvolger kreeg. Die is nu daar. Via Century Media komt Eyehategod met A History Of Nomadic Behaviour.

Eyehategod

De oorsprong van Eyehategod moet al gevonden worden aan het eind van de jaren ’80 van de vorige eeuw. De band behield, op de positie van bassist na, een tamelijk stabiele line-up. In 2013 overleed drummer Joey LaCaze, welke nog wel op Eyehategod te horen is. In de jaren erna moest zanger Mike Williams de nodige keren vervangen worden. Leverproblemen.

A History Of Nomadic Behaviour

In ruim veertig minuten presenteert Eyehategod op A History Of Nomadic Behaviour de luisteraar twaalf tracks. Opvallend daarbij is dat instrumentale ‘Smoker’s Piece’ slechts een minuut en elf secondes duurt. Tracks met een speelduur van boven de vijf minuten zijn er op deze langspeler niet te vinden.

De muziek van Eyehategod is rauw, grotendeels traag en ongepolijst. De liefhebbers van deze band gaan dan direct op het puntje van hun stoel zitten. Deze band moet ook niet gepolijst klinken. Het freaky ‘Current Situation’, waarin de oerkreten van Williams en de noise van de gitaren ook afgewisseld worden met intens trage, tot op het bot dreunende riffs, is daar een goed voorbeeld van. Zie het alsof men in de moerassen rondom New Orleans stap voor stap zich voort probeert te bewegen en zich bij elke stap in een worsteling met de aardse krachten treft.

Die sfeer, die perfect bij Eyehategod past, wordt al vanaf opener ‘Built Beneath The Lies’ duidelijk. Eyehategod komt hier niet om zich mooier voor te doen dan dat men is. In dat opzicht moet de producer van dienst ook een compliment gegeven worden. De rauwe gitaren en vocalen blijven heerlijk rauw. Zelfs als men even versnelt, blijft de sound echt Eyehategod. ‘Anemic Robotic’ is daar een goed voorbeeld van. Qua riffwerk doet het daar ook soms denken aan Black Sabbath, maar dan zwaarder en lager.

Eyehategod zal veel metalheads erg blij maken met A History Of Nomadic Behaviour. Deze langspeler laat horen dat deze Amerikanen nog steeds de zompige door doom beïnvloede sludge hoog in het vaandel dragen. Dat is hetgeen wat telt.

Eyehategod - A History Of Nomadic Behaviour

Tracklist A History Of Nomadic Behaviour

 1. Built Beneath the Lies 03:33
 2. The Outer Banks 02:31
 3. Fake What’s Yours 03:38
 4. Three Black Eyes 02:27
 5. Current Situation 04:41
 6. High Risk Trigger 04:17
 7. Anemic Robotic 02:44
 8. The Day Felt Wrong 03:57
 9. The Trial of Johnny Cancer 04:25
 10. Smoker’s Piece 01:11
 11. Circle of Nerves 03:47
 12. Every Thing, Every Day 04:42

Eyehategod online

Website

CENTURY MEDIA ONLINE

Website
Webshop

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén