White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Fiasko – Mizantropolia EP

Leestijd: 2 minuten

Als iets een fiasco is, is het vaak niet het succes dat men er van verwachtte. Het tegendeel zelf van succes. Ondanks dat de Poolse taal niet vaardig is bij de ondergetekende, kan er wel begrepen worden dat het Poolse Fiasko niet ver van het Nederlandse zal staan. Misschien zegt dat ook wel iets over de muziek. Die band kwam eerder dit jaar geheel in eigen beheer met Ep Mizantropolia.

Fiasko

Deze band bestaat uit vijf heren die de Poolse roots goed weten de eren. De door black metal en sludge geïnspireerde groep houdt de vocalen namelijk in het Pools. Hulde daarvoor. Mizantropolia is de tweede release van deze band. Eerder brachten zij ook een release in 2017 op de markt.

Mizantropolia

De nieuwe EP van Fiasko telt vier nummers. Die zijn in de Heinrich House Studio opgenomen en gemixt door Satanic Audio. De sound die daaruit voort is gekomen, is passend bij de muziek. Een tikkeltje kil, de scream goed in de mix en de gitaren licht snerpend.

Opener ‘Golem’ laat goed horen dat de black metal de basis vormt, maar dat men ook het experimentele in de metal niet schuwt. De meerstemmigheid is ook een pluspunt van dit nummer. ‘Mizantropolia’ is daarentegen meer slepend van aard. Wie zou zeggen dat het een obscure opname van Behemoth in de jonge dagen betreft, kan geloofd worden.

‘Uzurpator’ weet goed met de tempowisselingen om te gaan. Waar het begin nog rustig is, weet de band het tempo goed op te voeren. Het drumwerk, wat bij alle nummers eigenlijk geldt, is goed verzorgd. Afsluiter ‘Letarg’, wat ook de langste track van Fiasko op de EP Mizantropolia is, laat zeker bij de start het experimentele karakter ook naar voren komen. In de eerste minuten is het of Rammsteins Till Lindemann over Der Weg Einer Freiheit zingt. De opbouw van de track doet de rest.

Engels voor de Engelsen, Nederlands voor de Nederlanders en Pools voor de Polen. Die gedachte maakt de internationale muziekwereld leuker, omdat dan niet alles hetzelfde klinkt. Fiasko heeft dat goed begrepen. De EP Mizantropolia van Fiasko is dan ook zeker geen fiasco, om een inkoppertje te gebruiken.

Fiasko - Mizantropolia EP

Tracklist Mizantropolia

  1. Golem
  2. Mizantropolia
  3. Uzurpator
  4. Letarg

Fiasko online

Bandcamp
Facebook

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén