White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Avery Plains – soOn

Leestijd: 3 minuten

Het is midden in de zomer als het Nederlandse Avery Plains de langverwachte tweede langspeler uitbrengt. Corona houdt het land in zijn greep en de festiviteiten rondom de release moeten in bescheiden maten plaatsvinden. Dat wilt niet zeggen dat Avery Plains minder trots is op soOn, zoals de nieuwe plaat heet. Dat album is verschenen via Flat Plastix.

Avery Plains voor beginners

Groningen. Een stad die bekend staat om de Martinitoren, de plaatselijke fc en de strubbelingen van de regio als gevolgen doordat men zo nodig gas uit de aardbodem wilt zuigen. dat Groningen is ook de stad van Avery Plains. Die band bestaat uit gelouterde muzikanten die weten hoe de gevoelige snaar van de muziekliefhebber bespeeld moet worden. Dat bleek op de debuutplaat, Avery Plains. Dat album is alweer uitgekomen in 2015.

De tijd gaat door en zo ook muziek maken. Gelukkig, zou men haast zeggen. Toch zijn er wel degelijk zaken veranderd voor Avery Plains. Van veelkoppig monster met vier gitaristen is de band gereduceerd tot een kwartet. De geschiedenis heeft echter al bewezen dat kwartetten best succesvol kunnen zijn in de muziek. Dat terzijde. In die bezetting is soOn opgenomen.

Stylish

De naam van de plaat, soOn, wordt natuurlijk al op een stylish manier weergegeven. Gezien de band dat zo doet, wordt dat hier ook gedaan. Dat anders durven zijn, heeft Avery Plains ook nog steeds in de muziek. In elf nummers heeft Avery Plains op soOn daar ook geen antwoord op. Waarom zou men?

‘Two Sad Wings’ klinkt als titel een beetje vreemd, doet vermoeden aan een donker karakter, maar is een heerlijke rocktrack die vele invloeden samensmelt tot waar Avery Plains voor staat: rock in de vrije wereld. Gezien Avery Plains uit vier personen bestaat, moet het gezien worden dat het Tom Petty, David Gilmour, James Dean Bradfield en Eddie Vedder samen een band vorm. Als men zich dat al kan voorstellen, dan moet men ook nog indenken dat de rustige kant van Foo Fighters ook nog ergens door de sound zwerft. Te veel om op te noemen, maar wel geweldig. En dat telt.

Waar opener ‘Two Sad Wings’ nog meer dan zes minuten duurt, rockt titeltrack ‘soOn’ op een frisse manier en gebruikt deze minder dan twee en een halve minuut zonder ergens afgeraffeld te klinken. ‘A Song Of My Own Rising’ laat horen dat het stemgeluid van Avery Plains immer goed verzorgd is. Dit is de tijdloze rockstem. Een klein beetje geleefd, de whisky net opzij gezet, alsof men in een dampende kroeg speelt.

Verrassend

Eigenlijk zit in elke track wel een verrassing. Toch is in het rustige ‘Bounces For Kay’ het wel erg mooi om blazers te horen. Het zou net zo goed een ballade van Focus kunnen zijn. ‘We Are The Crippled Kind’ haalt daarentegen de banden met de Britse garagerock flink aan. Hier weet Avery Plains zelfs menig punkliefhebber op haar hand te krijgen. Dan is het afsluitende Simon & Garfunkel-achtige juweeltje ‘History Of Failure’ nog niet eens uitgebreid uitgelicht.

Tijden veranderen, maar het Groningse land blijkt uiterst vruchtbaar voor Avery Plains. Avery Plains rockt op een heerlijke, brede manier, waardoor soOn van het begin tot het eind een juweeltje is. Hier moet men trots op zijn.

Avery Plains - soOn

Tracklist soOn

1.Two Sad Wings 06:25
2.Soon 02:26
3.A Song Of My Own Rising 05:03
4.Not A Living Soul 04:03
5.Bounces For Kay 04:44
6.All Be Unstabilized 04:37
7.Blancmange Blancmange 05:53
8.Leaping For Throats 03:29
9.Tinkerbell 03:41
10.We Are The Crippled Kind 02:28
11.History Of Failure 03:26

Avery Plains online

Bandcamp
Facebook
Twitter

Flat Plastix online

Website

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén