White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

God Dethroned – Illuminati

Leestijd: 2 minuten

Wie Nederland qua grote in de wereld zet, zal een loep moeten gebruiken om deze terug te vinden. Op het gebied van metal is Nederland veel zichtbaarder vertegenwoordigd. Eén van de bands die al decennia aan de mondiale top staat, is God Dethroned. De blackened death formatie rondom Henri Sattler is daarin erg standvast. Dat geldt ook voor hun connectie met Metal Blade. Al jaren verschijnen hun langspelers via dit label. Zo ook de nieuwe plaat. De opvolger van The World Ablaze is genaamd Illuminati.

Waar de voorgaande platen in het teken stonden van de Eerste Wereldoorlog is er vanuit het hoofdkwartier in Beilen, Drenthe, een nieuw thema gepresenteerd. Dat thema is eigenlijk niet zo nieuw als men nu doet vermoeden, want God Dethroned gaat terug naar de roots. De anti-religieuze teksten staan weer centraal. Dat is iets dat de liefhebber van deze band sowieso goed zal doen. De band heet niet voor niks God Dethroned.

Deze nieuwe plaat bevat synths bij alle nummers. De purist in deze hoek zal misschien zijn wenkbrauwen fronzen, maar wie Illuminati hoort, zal beamen dat het zeker geen afbreuk doet aan het karakter van God Dethroned. Opener ‘Illuminati’ en het daarop volgende ‘Broken Halo’ geven gelijk de goede sfeer mee. De band knalt er vanouds in, waarbij ook de melodieuze partijen niet vergeten worden.

Dat laatste is ook een van de sterke troeven in ‘Eye Of Horus’, welke door de Egyptische mythologie gegrepen is en nog van de hand is van Mike Ferguson. Die gitarist zit niet meer in de band. Zijn positie is nu voor Dave Meester. De koren in de dat nummer zijn ook door God Dethroned zelf ingezongen. Dat is een absoluut pluspunt. Het geeft de muziek wat extra’s.

In het totaal staan er op Illuminati negen nummers. Als er dan toch een puntje van kritiek genoemd moet worden, is het dat de schijf maar slechts zesendertig minuten duurt. Echter, men leeft ook al in de tijd dat de CD automatisch opnieuw gaat spelen, waardoor het plezier uren voortgezet kan worden. Want zo’n plaat is het; na ‘Blood Moon Eclipse’, veruit de langste track op deze langspeler, komt dan gewoon ‘Illuminati’ weer.

Illuminati, waarvan de artwork alleen al indrukwekkend is, is een langspeler geworden die de fans van ’s lands meest toonaangevende blackened death band blind kunnen aanschaffen, fysiek. Na al die jaren blijkt dat het teruggaan naar de roots én jezelf blijven evolueren prima samen gaat. Absolute topplaat.

5 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén