White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Gojira – Fortitude

Onlangs sprak de ondergetekende een jonge metalhead. In geuren en kleuren vertelde die over de genres die hij had leren kennen. In zijn woorden: ‘Je hebt vele genres, en je hebt Gojira. Die vormen in hun eentje een genre.’ Die band die volgens hem in zijn eentje een genre vormt, Gojira dus, heeft nu Fortitude uit. Die plaat is verschenen via Roadrunner Records.

Gojira

Misschien is het wel de grootste trots van de Fransen als het om de muziek gaat van na de eeuwwisseling: Gojira. De broers Joe en Mario Duplantier hebben met hun kompanen een mooie opmars gemaakt. Toen het grotere publiek kennis met hen maakte middels het machtige From Mars To Sirius, had de band al twee sterke albums uit. Daarna ging het hard. L’enfant Sauvage en Magma worden gerekend tot moderne klassiekers in de metal.

Fortitude

Eigenlijk had Fortitude, wat de opvolger is van het in 2016 verschenen Magma, al afgelopen jaar uit moeten komen. De wereld kwam een beetje stil te staan, waardoor het dit voorjaar werd. Joe Duplantier heeft de plaat helemaal geproduceerd vanuit zijn studio in New York. Andy Wallace is vervolgens de man van de mix voor deze elf nummers geweest.

‘Born For One Thing’, waarmee de plaat opent, ‘Amazonia’ en het afgelopen jaar al verschenen ‘Another World’ lieten al horen dat Gojira én hun eigen handtekening duidelijk vasthield én metal bleef. ‘The Chant’, welke op de plaat wordt ingeleid  door ‘Fortitude’, liet echter ook horen dat Gojira het experiment nimmer schuwt. Op een bijna hallucinerende wijze komt de band daar tot de luisteraar. Wie ‘Fortitude’ ervoor luistert, zal zich zelfs diep in de Braziliaanse bossen van de Amazone wanen.

Wederom heeft Gojira een belangrijke troef in handen die zij als geen ander kunnen inzetten. Variatie. ‘Into The Storm’, het afsluitende ‘Grind’ en ‘Hold On’ voelen nergens als een kopie van welke Gojira-track dan ook. Ook hier geldt wederom dat Gojira haar eigen signatuur niet verliest. Dat valt alleen maar te prijzen.

Fortitude is niet alleen een plaat die het toch al geprezen Magma overstijgt, het is ook een plaat waarmee Gojira eens te meer duidelijk maakt dat muziek een wapen is. De thematiek van de rampen als de ontbossing van Amazone zal nooit losgemaakt kunnen worden van deze band. Wederom een klassieker in spé.

Gojira - Fortitude

Tracklist Fortitude

 1. Born for One Thing (4:20) 
 2. Amazonia (5:00) 
 3. Another World (4:24) 
 4. Hold On (5:30)
 5. New Found (6:36)
 6. Fortitude (2:07)
 7. The Chant (5:12) 
 8. Sphinx (4:00)
 9. Into the Storm (5:02)
 10. The Trails (4:07)
 11. Grind (5:34)

Gojira online

Website
Facebook
Instagram
Twitter

Roadrunner Records online

Website
Webstore

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén