White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Heavy Harvest – Iron Lung

Ook in Zwitserland gold dat de afgelopen periode er één was die anders was dan de tijd ervoor. Nee, dat gaat niet om het virus dat de wereld in zijn greep gaat. Zwitserland heeft een periode van voor 24 april 2020 en na die datum. Waarom? Dat heeft te maken met Heavy Harvest.

Heavy Harvest is een meedogenloos trio dat muzikaal uit de bronnen van de hardcore, noise en punk put. Toen in 2017 de langspeler Rats het licht zag, bleek al dat dit gezelschap geen standaardband was. 24 april 2020 was daar de langverwachte nieuwe plaat. Iron Lung is uitgekomen via Czar Of Crickets.

Deze tweede langspeler van Heavy Harvest duurt drieëndertig minuten. In het geval van Heavy Harvest zijn dan wel twaalf tracks de revue gepasseerd. Opener ‘Worship’ is met een minuut de kortste van Iron Lung. Dat is echter ook gewoon een intro op de plaat. Rekenend dat ‘Body Hammer’ met vier en een halve minuut ruimschoots de langste van de schijf is, snapt men de intensiteit van de tracks op deze schijf.

Muziek

Om Heavy Harvest muzikaal het best te begrijpen, is ‘7845-04’ een goed voorbeeld. De track duurt nog geen twee minuten, is voorzien van een energieke basis en de groovende outro zal alleen maar meer mensen plezieren. De feedback op het laatst onderstreept het rauwe karakter van Heavy Harvest. Dit is puur en lekker overstuur.

‘Iron Lung’ start nog met het geval dat Bleach van Nirvana is opgezet. Totdat de drums erbij komen is dat gevoel daar. ‘Pig Doctor’ geeft het idee dat Heavy Harvest met een akoestisch nummertje op de proppen komt. Akoestisch is de start, instrumentale, geniaal geflipte noise het vervolg. De stap van akoestische rock naar The Dillinger Escape Plan was nog nooit zo klein.

Iron Lung is een schijf die een kleine aardbeving te weeg brengt. Deze rauwe bombast bevat een ongekende energie. Mocht iemand hebben geconstateerd dat de Alpen er niet zo meer bij liggen dan men gewend is, dan komt dat door Heavy Harvest. Zwitserland zal nooit meer hetzelfde zijn.

Tracklist

01. Worship
02. Scream
03. Nosebleed
04. Body Hammer
05. Needles
06. Oven
07. 7845-04
08. Fertilizer
09. Iron Lung
10. Pig Doctor
11. Candy
12. Skeleton

Heavy Harvest online

Bandcamp
Facebook
Instagram

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén