White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Insomnium – Argent Moon EP

Melodieuze death metal wordt vooral met Zweden geassocieerd. Toch zijn er ook goede voorbeelden van de andere kant van de Oostzee te benoemen. Insomnium is daar een goed voorbeeld van. Deze Finnen hebben nu een nieuwe release. Insomnium komt namelijk via Century Media met de ep Argent Moon.

Insomnium

Het was 1997 toen de Insomnium een teken van leven gaf. Toch kwam de eerste langspeler pas in 2002 uit. In The Halls Of Awaiting nog acht opvolgers gekregen, als men kijkt naar langspelers. De meest recente, Heart Like A Grave, kwam in 2019 uit. Dat was de eerste release met gitarist Jani Liimatainen, die ook de cleane vocalen op zijn rekening neemt, in de gelederen.

Argent Moon EP

Deze nieuwe extended play is dus eigenlijk een kleine opvolger op Heart Like A Grave. De release telt vier tracks. Van die vier tracks is alleen ‘The Wanderer’ nog niet verschenen. De andere tracks zijn namelijk al als single het wereldwijde web opgeknald. Dat betekent dus dat er weinig nieuws onder de horizon is voor de mensen die Insomnium volgen. Toch is het geen zinloze release, want die singles waren allen digitaal. Nu zijn ze dus echt fysiek te bemachtigen.

Opener ‘The Conjurer’, wat een lange track is, laat horen dat deze Finnen het gevoel voor sfeer goed weten te verwerken in de muziek. ‘The Reticent’ flirt zelfs met de doom op een wijze die doet denken aan Opeth. De combinatie van diepe, zware en cleane vocalen geeft veel schwung aan dit muzikale epos, iets wat ook opgaat in ‘The Antagonist’. Afsluiter ‘The Wanderer’ onderstreept net als de voorgaande tracks dat de akoestische elementen ook in deze sferen hun rol kunnen hebben zonder afbreuk te doen aan het geheel.

Misschien moet Insomnium op de Argent Moon EP gezien worden als een band die de horizon subtiel aan het verbreden is. Wie puur denkt aan melodieuze death metal, zal moeten beseffen dat dit vanuit een progressieve hoek op een indrukwekkende wijze vormgegeven wordt.

Insomnium - Argent Moon EP

Tracklist Argent Moon EP

  1. The Conjurer
  2. The Reticent
  3. The Antagonist
  4. The Wanderer

Insomnium online

Website
Facebook
Twitter

CENTURY MEDIA ONLINE

Website
Webshop

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2021 White Room Reviews

Thema door Anders Norén