White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Kjell Braaten – Ferd

Leestijd: 2 minuten

Of het een ode is aan de huidige Nederlandse minister van veiligheid en justitie? Hoogstwaarschijnlijk is het antwoord ‘nee’, maar gezien die vraag niet gesteld is, kan er niet met zekerheid antwoord opgegeven worden. Feit is wel dat de uit Noorwegen afkomstige muzikant Kjell Braaten via By Norse Music met een album genaamd Ferd komt.

Kjell Braaten

Misschien wordt er nu gedacht: ‘Kjell Braaten? Zegt die naam mij iets?’ Deze muzikant heeft al veel verschillende dingen in de muziek gedaan. Hij is onder andere actief geweest met Ehwaz. Toch gaan de meeste mensen hem herkennen als percussionist die Wardruna een mooie rol heeft vertolkt. Solo doet hij echter andere dingen dan bij die laatst genoemde groep.

Ferd

Om gelijk even duidelijkheid te geven, Ferd staat voor het Noorse woord voor ‘ontdekken’ en ‘reizen’. Misschien is het daarom ongewild toch een mooi advies voor de eerder aangehaalde minister uit het Nederlandse kabinet. Deze plaat is verdeeld in tien tracks. De langste van die nummers is ‘Blåne’. Dat nummer duurt bijna acht minuten.

Om de muziek te beschrijven, moet men vooral in de sferische elementen denken. De tracks van Kjell Braaten klinken als een mooie, fascinerende reis door het winterse landschap van de noordelijke landen. Dat betekent dat mooie percussie en elementen uit de folk de luisteraar vakkundig begeleiden. ‘Skogsflukt’ is daar een goed voorbeeld van. De Oosterse invloeden lijken hier ook de aandacht te willen hebben.

Ferd laat horen dat Kjell Braaten uiterst gedegen is in het maken van sfeervolle muziek. Wie deze plaat opzet, kan een hele reis maken, mede door de puike mix en sound van de plaat, langs gebieden die hij of zij alleen van de televisie kent.

Kjell Braaten - Ferd

Tracklist Ferd

1. Kyst
2. Vestarveg 
3. Skogsflukt 
4. Vette
5. Østavind 
6. Storebjørn 
7. Ritet
8. Huldra
9. Blåne
10. Ferd

Kjell Braaten online

Website
Bandcamp
Facebook

By Norse Music online

Website
Bandcamp
Facebook

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén