White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Machine Head – Øf Kingdøm And Crøwn

De laatste jaren komen over als roerige tijden voor Machine Head. Of frontman Robb Flynn dat zelf ook zo ervaren heeft, valt te betwijfelen, want hij heeft immers na Catharsis nog genoeg materiaal uitgebracht. In de nieuwe line-up heeft Machine Head nu wel de opvolger van die plaat uit 2018 daar. Øf Kingdøm And Crøwn ziet Machine Head uitkomen via hun eigen Imperium Recordings en Nuclear Blast.

Machine Head

Het is één van de befaamde 1994-platen: Burn My Eyes. Machine Head sloeg met haar debuutplaat in als een bom. Onder aanvoering van Robb Flynn werden de metalharten snel veroverd. The More Things Change gaf het een goed gevolg, waarna door wisselingen en stijl de kritische tongen steeds actiever werden.

Toch is Machine Head blijven geloven in hun eigen kunnen. De line-up mag dan wel veranderd zijn, maar dat zijn de tijden ook. Na het toch wel redelijk impopulaire Supercharger zijn er genoeg tracks gevolgd die nog steeds de metalhead in beweging krijgt. Inmiddels maakt ook Decapitated’s Vogg deel uit van het gezelschap, omdat Phil Demmel ook andere dingen is gaan doen.

De drums is in Machine Head inmiddels het domein van Matt Alston. Echter, hij is niet de drummer die te horen is op Øf Kingdøm And Crøwn. Als sessiedrummer was Navene Koperweis degene die de partijen op de band heeft gezet. En ja, dat is de ex-drummer van Animals As Leaders.

Øf Kingdøm And Crøwn

De voortekenen van de nieuwe plaat waren goed. Afgelopen jaar verscheen ineens de digitale ep Arrows In Words From The Sky. De titeltrack is inmiddels gestyled naar het thema van Øf Kingdøm And Crøwn en gaat dus nu door als ‘Arrøws Øf Wørds Frøm The Sky’. Dat geldt ook voor ‘Røtten’ en ‘Becøme The Firestørm’. Die drie tracks zijn dan ook vertegenwoordigd op de nieuwe langspeler.

In het totaal komt Øf Kingdøm And Crøwn van Machine Head dan ook met elf tracks. De luxere uitgaves kennen nog twee bonustracks. ‘Exterøceptiøn’ is een track die nergens anders te vinden is en ‘Arrøws Øf Wørds Frøm The Sky’’komt in een extra versie voorbij. Echter, nu speelt Machine Head de track akoestisch.

Epische opening en knallend vuurwerk

Waar Machine Head bekend staat om de metal, heeft de groep de laatste jaren ook bewezen vanuit rustige momenten op te kunnen bouwen. Dat wordt direct in ‘Slaughter The Martyr’ in de strijd gegooid. De track ontpopt zich tot een epische opening van Øf Kingdøm And Crøwn, een die meer dan tien minuten duurt. Die lengte is direct ook de kracht van de track en tevens ruimschoots de langste van het album. Hierdoor is er namelijk ruimte voor én het melodieuze, opbouwende én de keiharde, als vuurwerk knallende metal. Daarmee grijpt de band de luisteraar direct goed beet.

Niet alle tracks op Øf Kingdøm And Crøwn zijn in dit kader te prijzen. ‘Øverdøse’, welke minder dan een minuut duurt, ‘Assimilate’ en ‘Terminus’ zijn als sferische momenten bedoeld. Er zullen mensen zijn die vinden dat dit soort tracks het momentum breken. Dat kan begrepen worden. Echter, wie de track bijvoorbeeld na ‘Øverdøse’hoort, snapt dat ademmoment ook. ‘My Hands Are Empty’ komt namelijk ook op vanuit de rust, om vervolgens via keihard knallen ook ruimte geeft aan cleane zang. Daar moeten complimenten gegeven worden aan bassist Jared MacEachern. Tevens komt oud-gitarist Logan Mader daar om de hoek kijken in het proces van songwriting. Mooi dat hij ook gecrediteerd wordt.

Gitaarwerk

Zoals eerder aangehaald is, is gitarist Vogg, ofwel Waclaw Kieltyka, nu ook van de partij. Dat die Poolse gitarist kan spelen, heeft hij natuurlijk al lang ne breed bewezen in onder andere Decapitated. Nu weet hij ook Machine Head op dat gebied naar grote hoogtes te stuwen. Natuurlijk had men in Phil Demmil een ijzersterke troef in handen, maar hij maakt geen deel meer uit van de band. Daarom hoeft daar niet meer naar gekeken te worden. Vogg is nu van de partij en zowel de groovende riffs, als in ‘Kill Thy Enemies’, als het melodieuze werk, wat in ’Unhalløwed’ sterk naar voren komt, passen perfect in de sound van dit album.

Øf Kingdøm And Crøwn laat horen dat Machine Head zich nog steeds blijft ontwikkelen. De melodieuzere vocalen geven nog meer dimensie aan de krachtige, gevarieerde metal. Wie twijfelde over de toekomst van deze band, kan zijn twijfels laten vieren. IJzersterk in de songs.

Machine Head - ØF KINGDØM AND CRØWN

TRACKLIST ØF KINGDØM AND CRØWN

1. SLAUGHTER THE MARTYR
2. CHØKE ØN THE ASHES ØF YØUR HATE
3. BECØME THE FIRESTØRM
4. ØVERDØSE
5. MY HANDS ARE EMPTY
6. UNHALLØWED
7. ASSIMILATE
8. KILL THY ENEMIES
9. NØ GØDS, NØ MASTERS
10. BLØØDSHØT
11. RØTTEN
12. TERMINUS
13. ARRØWS IN WØRDS FRØM THE SKY

MACHINE HEAD ONLINE

Website
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube

NUCLEAR BLAST ONLINE

Website
Webshop

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén